Στις φλόγες για πάνω από δύο εβδομάδες έχει παραδοθεί ο νομός του Έβρου. Ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επιχειρούν, όμως δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, τη στιγμή που συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις και απειλούν οικισμούς κοντά στο δάσος της Δαδιάς. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου, καλώντας τους κατοίκους της Λευκίμμης να απομακρυνθούν από την περιοχή. Οι φλόγες έφτασαν κοντά στον οικισμό, με τον αντιδήμαρχο Σουφλίου, Δημήτρη Δαρούση, να αναφέρει αργότερα πως «προς το παρόν» ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί». Αν και το μέτωπο έχει περιοριστεί με τη συνδρομή κυρίως των εναέριων μέσων, ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει ισχυρός.

Νωρίτερα (και πριν τη δύση του ηλίου), τουλάχιστον 4 canadair, ένα erickson και ένα chinook επιχειρούσαν στο μεγάλο μέτωπο φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Λευκίμμης – Προβατώνα.

Στο σημείο επιχειρούσαν και 2 τσέχικα πυροσβεστικά οχήματα μαζί με 18 άντρες, έτοιμους να συνδράμουν όταν χρειαστεί.

Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός καθώς πολύ κοντά υπάρχει στρατόπεδο. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

«Τίτλοι τέλους» για δάσος Δαδιάς, 1,4 εκατ. στρέμματα καμένα

Ο διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, εκτίμησε πως πέφτουν οι «τίτλοι τέλους» στο μοναδικής αξίας οικοσύστημα της Δαδιάς, σημειώνοντας (ethnos.gr) ότι οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης αποφάσισαν από την αρχή να ρίξουν το μεγάλο βάρος στη νοτιότερη πλευρά του νομού, όπου υπάρχουν περισσότεροι οικισμοί, με αποτέλεσμα στο δάσος της Δαδιάς να επιχειρούν μικρότερες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το εργαστήριο τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), ο θλιβερός απολογισμός του φετινού καλοκαιριού ανέρχεται σχεδόν σε 1.400.000 στρέμματα καμένης γης. Σημειώνεται ότι μέσα σε μόλις 1,5 μήνα, καταστράφηκε περίπου το 2,5% της βλάστησης της χώρας.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *