Πρώτη του προτεραιότητα φαίνεται να είναι ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και οι αλλαγές χρήσης και συγχωνεύσεις των δημόσιων υγειονομικών δομών, με στόχο αυτές να είναι περισσότερο αποδοτικές στις παροχές τους προς τους πολίτες.
Οι προθέσεις του είναι καλές, όπως λέει ο ίδιος και δεν θα πρέπει να φοβάται κανείς: «Έχουμε και δύσκολες αποφάσεις να πάρουμε γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, θα τις κάνουμε με ανθρώπινο τρόπο, όταν πρέπει και σωστά. Να μην ανησυχεί κανένας. Έχω έρθει με πολύ καλή διάθεση σε αυτό το Υπουργείο και αποφασισμένος να κάνουμε ωραία πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής.
«Κανένα μέτρο που λαμβάνουμε ή που θα λάβουμε δεν πρόκειται να πλήξει τους ευάλωτους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
Πώς θα λυθεί η μεγαλύτερη πρόκληση του ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να αναγνωρίζει από την πρώτη στιγμή που κατέλαβε τον υπουργικό θώκο της Αριστοτέλους, πως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ είναι η στελέχωσή του.
Με δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια, που φαίνεται να μην είναι διαπραγματεύσιμα, ο «σκόπελος» εμφανίζεται να είναι οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών και η εκπορευόμενη από αυτό φυγή τους από το ΕΣΥ, ή ακόμη και η άρνησή τους να ενταχθούν στο σύστημα όταν προκηρύσσονται νέες θέσεις.
Ο υπουργός είναι ενήμερος: «Να μην περιμένετε να γίνουν θαύματα σε 24 ώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κάποια σοβαρά δομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε έλλειψη γιατρών. Δεν είναι ότι δεν κάνουμε προσλήψεις. Κάνουμε προκηρύξεις για προσλήψεις και υπάρχουν πάρα πολλές προκηρύξεις που είναι άγονες και που είναι λιγότερη η συμμετοχή από την αναμενόμενη», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως οι μισθοί των γιατρών είναι ένα βασικό πρόβλημα:
«Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης παραμένουν πολύ χαμηλότερες. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η σωστή σύγκριση δεν γίνεται με βάση το μισθό, γίνεται με βάση το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, άλλο να παίρνεις 8.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, όπου εκεί όμως όλα είναι πανάκριβα, και άλλο να παίρνεις 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα αποδέχομαι απολύτως ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα», σημείωσε.
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι κοινωνικές κατοικίες στα νησιά
Στα νησιά, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, καθώς κατά την τουριστική περίοδο εκτοξεύονται τα ενοίκια:«Ένας γιατρός όταν του πεις να πάει σε ένα μέρος θα υπολογίσει και το κόστος της ζωής του. Αν το κόστος της ζωής του δεν του επιτρέπει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής που είχε σε ένα άλλο σημείο, δεν θα επιλέξει να πάει εκεί».
Η λύση του προβλήματος είναι η υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία «κοινωνικών κατοικιών». Ένα σχέδιο που όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού:
«Στο Υπουργείο Εργασίας είχαμε ετοιμάσει με τη ΔΥΠΑ ένα σχέδιο για να φτιάξουμε κοινωνικές κατοικίες σε νησιά και θα συνεχιστεί το σχέδιο, δεν θα σταματήσει. Το υποστηρίζει και ο Πρωθυπουργός. Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ όπου θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς».
Τέλος, υποσχέθηκε πως είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η περαιτέρω αύξηση των μισθών των γιατρών, πέρα των πρόσφατων διορθωτικών κινήσεων που έγιναν.
«Εγώ δεν μπορώ να εξαγγείλω τώρα από εδώ φορολογικά μέτρα. Μπορώ, όμως, να πω στον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ ότι ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος απολύτως αναγνωρίζει απολύτως ότι εκεί υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που δεν το βλέπουμε. Και ήδη ο Πρωθυπουργός έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουν ανεβεί οι μισθοί και θα ανέβουν και άλλο. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων και το πρόβλημα που υπάρχει. Και το αντιλαμβανόμαστε και το αναγνωρίζουμε. Αλλά να θυμόμαστε πάντα και τα όρια του κράτους», κατέληξε.