Σημαντικές αλλαγές στη δικονομία της ποινικής δίκης, με σκοπό την επιτάχυνση. Στη φυλακή και οι εμπρηστές από αμέλεια. Τέλος στις διαδοχικές αναβολές δίκης, αυξάνεται κατακόρυφα το αναβολόσημο για τους δικηγόρους.
Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής δικονομίας παρουσίασε εχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Φλωρίδης.

Στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα περιλαμβάνονται οι τροποποιήσεις των Κωδίκων που αφορούν στην ποινική δίκη και στις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία.

Στη φυλακή για εμπρησμό από αμέλεια- Πάνω από 100 ευρώ/ ημέρα το πρόστιμο

Στο νομοσχέδιο εντάσσονται οι κοινές εξαγγελίες των Υπουργών Φλωρίδη και Κικίλια, στις αρχές Αυγούστου, αμέσως μετά τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Ρόδο και Κάρυστο για αυστηροποίηση του πλαισίου των διατάξεων για την πλημμεληματική μορφή του εμπρησμού.

Στις αλλαγές δεν περιλαμβάνονται μεγαλύτερες ποινές, αλλά υποχρεωτική φυλάκιση για όποιον διαπράττει εμπρησμό από αμέλεια. Συγκεκριμένα για ποινή έως 3 χρόνια, ο καταδικασμένος εμπρηστής θα πρέπει υποχρεωτικά να εκτίσει μέρος της ποινής του στη φυλακή (1 έως 6 μήνες).

Επίσης, σε ποινή φυλάκισης 3 ετών θα καταδικάζεται και όποιος διαπιστωθεί ότι δεν έχει καθαρίσει το οικόπεδό του, από το οποίο προκλήθηκε φωτιά. Το ποινικό πρόστιμο αυξάνεται κατακόρυφα και ο καταδικασθείς θα βρεθεί να πληρώνει χρηματική ποινή άνω των 100 ευρώ την ημέρα.

Τέλος στη δικομανία και τις συνεχείς αναβολές των δικών

Το λεγόμενο και “αναβολόσημο” το οποίο πληρώνουν οι δικηγόροι που συμμετέχουν σε μια δίκη και αιτούνται της αναβολής της, αυξάνεται κατακόρυφα, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου των διαδοχικών αναβολών της ποινικής διαδικασίας που ταλαιπωρούν τους δικαστές και οδηγούν σε τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πάντως, ότι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι το αναβολόσημο θα φτάσει τα 1200 ευρώ, δεν επιβεβαιώνονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ένα ακόμη κεφάλαιο που ταλανίζει τους φορείς της δικαιοσύνης είναι οι δικομανείς, που εκμεταλλευόμενοι τη νομική βοήθεια “μοιράζουν” μηνύσεις αφειδώς.

Ένα ακόμη κεφάλαιο που ταλανίζει τους φορείς της δικαιοσύνης είναι οι δικομανείς, που εκμεταλλευόμενοι τη νομική βοήθεια “μοιράζουν” μηνύσεις αφειδώς.

Για να μπει λοιπόν ένα “φρένο” σε αυτούς που αλόγιστα σπαταλούν τις δυνάμεις του δικαστικού προσωπικού της χώρας αναίτια, θεσπίζεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού που αναγράφεται στη μήνυση ( διεκδικεί από τον μηνυόμενο). Τέλος, όλες οι ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από χειροπιαστά στοιχεία, που μπορεί να οδηγήσουν στο δράστη ή στους δράστες, θα μπαίνουν αυτομάτως στο αρχείο.

Ενδοοικογενειακή βία: Αυξάνονται οι ποινές όταν τα αδικήματα τελούνται μπροστά σε ανήλικα παιδιά

Το ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 20 τροποποιήσεις ή προσθήκες στον ειδικό νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Όταν τελείται ενδοοικογενειακή βία μπροστά σε ανήλικο ή σε έγκυο γυναίκα, η ποινή φυλάκισης θα είναι τουλάχιστον δύο ετών, από ένα έτος, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Προστίθενται όμως και νέα αδικήματα, τα οποία θα τιμωρούνται αυστηρότερα, όταν τελούνται ενώπιον ανήλικων παιδιών:

Παράνομη βία, απειλή, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, με πλαίσιο ποινής έως 5 έτη φυλάκισης.

Παράλληλα διευρύνεται το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, επιτρέποντας πλέον την εφαρμογή του και σε περιπτώσεις πλέον του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, εισάγεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία εμπίπτουν στο νόμο και πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και φροντίζουν ανήμπορους ανθρώπους σε δομές φιλοξενίας ή φροντίδας ατόμων.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *