Για ύψη βροχής συγκρίσιμα με αυτά που σημειώνονται στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία “Daniel”.

Όπως είπε ο κ. Ζιακόπουλος πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν έχει τελειώσει ακόμη το οποίο είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά τού τόπου δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία».

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από το διαθέσιμο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών τόσο της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου κι άλλων σταθμών, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, φαίνεται ότι στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο. «Είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης», σημείωσε. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, «στη πεδινή Θεσσαλία τα 24ωρα ποσά που σημειώθηκαν του υετού, της βροχής, ήταν ανάμεσα στα 400-500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή».

«Τα 600-800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα με αυτά τα χιλιοστά, τα ρεκόρ θα έλεγα, που σημειώνονται κυρίως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν ζεστός και θερμός μεσογειακός αέρας προσκρούει σε αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιακόπουλος.

Αναφορικά με το τι αναμένεται τις επόμενες ώρες καθώς και αύριο, ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στις περιοχές των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας, εκεί απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι περίπου τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Όπως σημείωσε, «τα μοντέλα δίνουν προγνωστικά 200 με 250 χιλιοστά βροχής». «Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος με την έννοια να μην ξεχειλίσουν, να μην σπάσουν φράγματα ή να μην ξεχειλίσουν ποτάμια», υπογράμμισε.

Ακόμη, όπως επισήμανε, τις ίδιες ώρες στην περιοχή της Μαγνησίας, μέσα στη νύχτα δηλαδή, θα υπάρξει κάποια ύφεση των φαινομένων αλλά αναμένεται «ένας τελευταίος γύρος μέχρι περίπου αύριο το μεσημέρι όπου και εκεί θα έχουμε ξανά φαινόμενα αρκετά μεγάλης έντασης». Ο κ. Ζιακόπουλος σημείωσε ότι θέλει μεγάλη προσοχή καθώς όπως είπε «είναι καταπονημένες γενικά και οι υποδομές και οι άνθρωποι και όλοι».

Στην περιοχή της Μαγνησίας, των Βόρειων Σποράδων και της Βορειοανατολικής Φθιώτιδας, όπως τόνισε ο κ. Ζιακόπουλος, τα πράγματα θα είναι σχετικά καλά μέχρι περίπου αύριο το πρωί, προσθέτοντας ότι «δεν θα σταματήσουν οι βροχές απλώς δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων βροχών». Ωστόσο, όπως είπε, μέσα στο πρωινό αύριο μέχρι και το μεσημέρι αναμένεται και σε αυτές τις περιοχές μια ένταση των φαινομένων, γεγονός που όπως συμπλήρωσε, «θέλει μεγάλη προσοχή».

Αναφορικά με το πότε θα ολοκληρωθεί το φαινόμενο ο κ. Ζιακόπουλος είπε ότι «ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας κακοκαιρίας θα κλείσει αύριο το απόγευμα. Εκτιμώ γύρω στις 20:00 με 21:00 το βράδυ να έχουμε το τελευταίο επεισόδιο, τον επίλογο στις περιοχές από τις οποίες άρχισε, δηλαδή Μαγνησία, Σποράδες κλπ».

Ακόμη, σημείωσε ότι τις επόμενες ώρες, απογευματινές, βραδινές ώρες, αναμένονται και στην Αττική κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες. «Εκτιμούμε ότι η ένταση των φαινομένων δεν θα είναι μεγάλη, 20 με 30 χιλιοστά, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι ακόμα και με τόσα χιλιοστά υπάρχουν προβλήματα, δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική και καλό είναι να το έχουμε υπόψη όλοι μας αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ζιακόπουλος

Παράλληλα σημείωσε «ότι όταν την περασμένη Παρασκευή είδε για πρώτη φορά τα προγνωστικά στοιχεία, το μοντέλο για την Τρίτη, τρόμαξε». «Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά», τόνισε και προσέθεσε: «Στη συνέχεια διάβασα και τη δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου που είπε ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας και στη Θεσσαλία».

«Είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν καταλάβαμε ότι και τα μοντέλα συμφωνούν πλέον σε αυτά τα τεράστια ύψη βροχής τότε προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε πώς σκέφτηκαν τα μοντέλα για να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα. Όταν είδαμε τη συνοπτική κατάσταση, την κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες, την ορεογραφία της περιοχής τότε αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πράγματι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Ενημερώσαμε τη ΓΓΠΠ η οποία προϊδέασε τις περιφέρειες γι αυτά που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Ζιακόπουλος.

Πυροσβεστική: 2.421 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ

Συνολικά 2.421 κλήσεις έχει λάβει από τις 7 το πρωί της Τρίτης (5/9) μέχρι σήμερα (6/9) τις 5:30 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.660 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία 1.050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 280 άτομα.

-Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 170 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 90 άτομα.

-Στην Καρδίτσα 210 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα.

-Στα Τρίκαλα 121 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 40 άτομα.

-Στη Σκιάθο 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 550 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας 90 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 460 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 50 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 38 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 63 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Επίδαυρο 20 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

-Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.

-Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων.

*Στην Περιφέρεια Αττικής 110 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων.

Για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν εκδοθεί 14 μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 7/9/2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά:

α) Σήμερα Τετάρτη, 6/9/2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 7/9/2023 τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη, 6/9/2023 και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως σημειώνεται στη ανακοίνωση, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή, ενώ απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/45GkraR

 

 

 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *