Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με τις υπάρχουσες κρατήσεις, θα είναι μία καλή τουριστική σεζόν για τα νησιά μας.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την ακρίβεια και τις υπερβολικές τιμές σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις οι προορισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως απρόσιτοι για τους περισσότερους τουρίστες.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι οι έλλειψη υποδομών και υποστελέχωσης προσωπικού που και γι αυτά γίνεται λόγος κάθε φορα αλλά δεν δίνονται πάντα ικανοποιητικές και μόνιμες λύσεις.

Καθώς οι τουρίστες θα κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα τους δύο επόμενους μήνες, οι υποδομές στα νησιά θα συνεχίσουν να υστερούν σε σχέση με την συνεχή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες του κλάδου επηρεάζουν και αφορούν κυρίως την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που βλέπουν μέρα με την ημέρα να επιδεινώνεται η κατάσταση.

Μεγάλες ελλείψεις συνεχίζουν να παρατηρούνται σε έργα υποδομής όπως λιμάνια, οδικό δίκτυο, επάρκειας σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, ποιότητας νερού, βιολογικοί καθαρισμοί, υποδομές καθαριότητας, χώροι απόθεσης απορριμμάτων και έγκαιρη αποκομιδή του μεγάλου όγκου σκουπιδιών, υποδομές Υγείας, θέσεις στάθμευσης και πολλά άλλα.

Πέρα βεβαία από τα προβλήματα υποδομών στα νησιά έχουμε και τα σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας, σε υπαλλήλους στους Δήμους αλλά και σε προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα.

Όλες αυτές οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι κάτοικοι των νησιών και οι επισκέπτες ειναι αγανακτισμένοι, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες και οι λύσεις που δίνονται είναι πάντα προσωρινές και ανεπαρκείς.  Οι ευθύνες όμως είναι μεγάλες και αφορούν τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού όσο και την κεντρική διοίκηση.