Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κω όπου μια 63χρονη γυναίκα κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο με ιδιωτικό όχημα ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς χάθηκε μια ανθρώπινη ψυχή σε ένα τουριστικό μέρος λόγω της ύπαρξης μόνο ενός ασθενοφόρου.

«Την Κυριακή (4/6) το απόγευμα το μοναδικό ασθενοφόρο που έχουμε στην Κω επιχειρούσε σε ένα επείγον περιστατικό και ταυτόχρονα βγήκε άλλη μία πτώση μιας κυρίας και έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Μαθιόπουλος εξηγώντας πώς συνέβη το περιστατικό στο οποίο η γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, παρά το γεγονός ότι ο οδοντίατρος που βρισκόταν μαζί, προσπάθησε να της κάνει ΚΑΡΠΑ για να την επαναφέρει στην ζωή.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά όπου υπάρχει συνήθως μόνο ένα ασθενοφόρο ο κ. Μαθιόπουλος ανέφερε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα περισσότερα νησιά ενισχύονται με διασώστες από την ηπειρωτική χώρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι υπάρχει πρόβλημα με διασώστες του ΕΚΑΒ» ανέφερε ο κ. Μαθιόπουλος επισημαίνοντας ότι απαιτούνται 11 διασώστες για να λειτουργεί το ασθενοφόρο όλο το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. «Δυστυχώς, όμως, αρκετά συχνά έχουμα κάτω και από 10 διασώστες», σημείωσε.

«Διασώστες δεν υπάρχουν αρκετοί (στα νησιά) με αποτέλεσμα να προσπαθούμε από την ηπειρωτική χώρα να καλύψουμε τις ανάγκες» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα. «Ακόμα και όταν βγαίνουν μόνιμες προκηρύξεις για επικουρικό προσωπικό δεν πηγαίνει κάποιος για λίγο χρονικό διάστημα να εργαστεί γιατί τα νοίκια είναι πανάκριβα. Άρα, ακόμα και στις μόνιμες προκηρύξεις που βγαίνουν μένουν οι θέσεις ακάλυπτες» αποκάλυψε ο κ. Μαθιόπουλος εστιάζοντας στη σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

«Κάθε μήνα όλες τις μέρες όχι μόνο στην Κω είναι σχεδόν σε όλα τα νησιά τα μικρά νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο Δηλαδή στο Λαύριο έχουμε το ίδιο πρόβλημα» ανέφερε ζητώντας από την Πολιτεία να γίνει ένας σχεδιασμός με μόνιμες προσλήψεις. «Έχουμε ζητήσει να ανοιχτούν μόνιμες θέσεις για τα νησιά, να καλυφθούν αυτές οι θέσεις και να τελειώνουμε μια και έξω. Αυτό το πρόβλημα το βιώνουμε εδώ και 15-20 χρόνια»,

Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ 

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Και καταλήγει: «Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή»

 

 

 

Πηγές :  iatropedia.gr – ertnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *