Σχετικά με την Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) της 31/8/2022, την οποία παραθέτουμε συνημμένη, στην Ερώτηση μας (5-8-2022) για τα παράδοξα που συμβαίνουν στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Minoan Lines Πειραιάς – Μήλος – Κρήτη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Το ΥΝΑΝΠ επικαλούμενο τον αρχικό νόμο 2932/2001 όπως κωδικοποιήθηκε με τον ν. 4948/2022, περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και την Υπουργική Απόφαση 3323.1/02/08/21-3-2008, δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανώτατη τιμολόγηση στις συγκεκριμένες γραμμές, ενώ με εγκύκλιο της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΝΑΝΠ, μας καθορίζει μεταξύ ποιων λιμένων ισχύει η απελευθέρωση των ναύλων και ανάμεσα σε αυτούς προσδιορίζει και τους λιμένες της Μήλου και της Κρήτης. Τέλος μας λέει ότι οποιαδήποτε καταγγελία πάνω στα θέματα του ελεύθερου ανταγωνισμού περιέρχονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δηλαδή στην ουσία τις μας λέει;;; Ότι το παράδοξο το εισιτήριο Πειραιάς – Μήλος που τιμολογείται με 59 ευρώ, έναντι του Πειραιάς – Κρήτη 42 ευρώ, που είναι διπλάσια απόσταση σε μίλια, μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, αφού ο νόμος περί ελεύθερου ανταγωνισμού το επιτρέπει….

Φυσικά ωραία δικαιολογία, αφού όσο παράλογη και να είναι η εν λόγω τιμολόγηση -αφού μιλάμε για τη μισή τιμή για διπλάσια απόσταση –  ο νόμος της ελεύθερης οικονομίας (λέγε με καπιταλισμός), όχι μόνο το επιτρέπει αλλά απεναντίας το επιτάσσει. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για όλες τις «ελεύθερες» αυξήσεις που επιβάλλονται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αφού βάσει νόμου δεν υπάρχει όριο στην ανώτατη τιμολόγηση.

Έτσι αγαπητά δημοτικά συμβούλια της Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου, Σερίφου και όσοι άλλοι διαμαρτύρεστε, μην διαμαρτύρεστε αδίκως, αφού υπάρχει ο σοφός νόμος που καλύπτει τις αυξήσεις των εισιτηρίων. Σε κάθε περίπτωση δικαίως διαμαρτύρεστε, αλλά τελικά τα παράπονα σας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού….

Κατά τα άλλα έχουμε μια κυβέρνηση που εποπτεύει την πιστή τήρηση του ελεύθερου ανταγωνισμού…..!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΝΑΝΠ για τα παράδοξα της ακτοπλοΐας pdf-1

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΗΛΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *