«Eρωτευμένη» με τον πρωταθλητισμό στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει και το 2022 η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας έως τώρα την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή (230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ανάμεσα σε 28 χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο διάστημα των 45 ημερών ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, η Ελλάδα βρέθηκε με διαφορά πρώτη και ακριβότερη στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνοντας ξεκάθαρα πίσω της δεύτερη την Ιταλία με μέση τιμή 224,41 ευρώ. Η χονδρική τιμή είναι ο βασικός συντελεστής διαμόρφωσης των τιμολογίων που καταλήγουν να χρεώνουν τον καταναλωτή. Ειδικά μετά τον Αύγουστο του 2021, που η ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή εφαρμόζεται και από τη ΔΕΗ, η πορεία της καθορίζει τον λογαριασμό του ρεύματος σε μέγιστο βαθμό.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει μέσα από έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που πρακτικά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει και αν εφαρμόζεται ορθά. Στην πράξη, για να υπάρξει μηδενική ρήτρα, θα έπρεπε η χονδρική τιμή να είναι γύρω στα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από τη στιγμή που προσδιοριζόμενη χρηματιστηριακά έχει φτάσει στα 230 ευρώ, αυτό προκαλεί υπερδιόγκωση του λογαριασμού όπου η ρήτρα μπορεί να αποτελεί το 60% του συνολικού ποσού. Στη διαμόρφωσή της συμμετέχουν πλήθος παραγόντων όπως η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως η ενεργειακή ακρίβεια είναι απλώς ένα «διεθνές φαινόμενο». Μετά τη χώρα μας και την Ιταλία, τρίτη ακριβότερη είναι η Ελβετία και ακολουθούν τρεις βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία). Δώδεκα χώρες βρίσκονται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 14 χώρες μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Η Δανία χρεώνει τους πολίτες της με τα μισά ευρώ από την Ελλάδα (114,63), δείχνοντας σαφώς την απόσταση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.
Πηγή:efsyn.gr