Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον Τουρισμό  οι οποίες σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΤΕ υπολογίζονται σε 50.000. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο ενεργοποιεί  ένα νέο σχέδιο για τη κάλυψη των θέσεων  αλλά και την τήρηση της νομοθεσίας ώστε μέχρι τον Ιούνιο, η μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας να είναι πανέτοιμη.

Σε πρώτη φάση, οι τουριστικές επιχειρήσεις  έχουν διορία μέχρι τις 31 Μαΐου να υποβάλλουν τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ(ΟΑΕΔ). Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Επιπλέον, θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ .

Το μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι κατά πόσο τηρείται  από όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αλλά και τα πόσο υπάρχει αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στον τουριστικό κάδο. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις εργαζόμενων  του τουρισμού που αναγκάστηκαν να εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια αλλά και να μένουν κάτω από αθλείς συνθήκες. Προφανώς και όλα τα δάχτυλα δεν είναι τα ίδια και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στον κλάδο που ξεχωρίζουν για την εργοδοτική τους συμπεριφορά.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου.

Σύμφωνα την κλαδική σύμβαση οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί που ισχύουν ανά κατηγορία είναι:

Κατηγορία Α:863,83€

Κατηγορία Β:845,61€

Κατηγορία Γ:828,87€

Κατηγορία Δ:792,08€

Για το έκτακτο προσωπικό το βασικό ημερομίσθιο έχει διαμορφωθεί για τον σερβιτόρο στα 65,70€ και για τον βοηθό σερβιτόρου 57,29€ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις για εργασία την Κυριακή, αργίες αλλά και εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.

 

 

 

Πηγή:moneyreview.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *