Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης και οι Εκδόσεις Μίλητος έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή 8 Μαΐου, ώρα 18:30, στο οινοποιείο SantoWines, την παρουσίαση του λευκώματος “Σαντορίνη-Με τις ρίζες στο ηφαίστειο”, της Μερόπης Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

– Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
– Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
– Αντώνης Σιγάλας, Δήμαρχος Θήρας
– Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης
– Λευτέρης Λαζάρου, Διακεκριμένος σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο
– Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου

Η έκδοση “Σαντορίνη-Με τις ρίζες στο ηφαίστειο” αναφέρεται στην ιστορία του θηραϊκού αμπελώνα, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, στις διάσημες ανά τον κόσμο σαντορινιές ποικιλίες κρασιού, στα ιστορικά οινοποιεία του νησιού αλλά και στις τοπικές συνταγές μαγειρικής που βασίζονται σε παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης.

Όπως γράφει η ίδια η συγγραφέας:

“Ανοίγω μια φιάλη δροσερή Σαντορίνη, γεμίζω το ποτήρι μου με το εκλεκτό κρασί και σας καλωσορίζω στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Δεν είμαι οινολόγος, αρχαιολόγος, συγγραφέας… απλώς μια ταξιδιώτισσα της ζωής που “πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω”… γεμίζοντας τον ταξιδιωτικό μου σάκο, αποθησαυρίζοντας εμπειρίες.

Ανάμεσά τους οι πιο έντονες μνήμες τόπων με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Και μέσα σ’ αυτές την πρωτοκαθεδρία έχει ένα νησί που αγάπησα πολύ και μου το ανταπέδωσε γενναιόδωρα: η Σαντορίνη. Το νησί των μύθων, του μυστηρίου, των θαυμάτων. Το νησί όπου ιστορία, προϊστορία, μυθολογία, θρύλοι και παραδόσεις ζωντανεύουν σε κάθε βήμα του ανήσυχου ταξιδευτή.

Και συμπυκνώνονται στο ρωμαλέο, αφηγηματικό σαντορινιό κρασί, που αποτυπώνει μοναδικά και με ακρίβεια τον τόπο του, διευρύνοντας την έννοια terroir προσθέτοντας σ’ αυτήν παρανομαστές πρωτόγνωρους.

Για να κατανοήσεις το θηραϊκό κρασί και να μπορέσεις να το απολαύσεις έτσι όπως του αξίζει, πρέπει πριν απ’ όλα να ξεκλειδώσεις τους κώδικες του νησιού. Κώδικες δύσκολους και απαιτητικούς που κρύβονται πίσω από τουριστικά στολίδια κι εύκολες εξηγήσεις. Πρέπει να αφήσεις την καλντέρα να σου μιλήσει, το ηφαίστειο να σε τρομάξει, τις τοιχογραφίες από την ανασκαφή στο προϊστορικό Ακρωτήρι να σου αποκαλύψουν με χρώματα πολιτισμούς που χάθηκαν…

Μην απορείτε γιατί χρειάζονται όλα αυτά για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί…

Το κρασί της Σαντορίνης δεν είναι ένα εύκολο κρασί. Δεν είναι καθημερινό κρασί, δεν είναι κρασί για ηχηρά ανέμελα τσουγκρίσματα και αναίτιες οινοποσίες.[…] Από την έκδοση.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *