Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης που γνωστοποιεί την πρόθεση του κ. Νίκου Αλμπανόπουλου να διεκδικήσει το Δημαρχιακό θώκο του Δημου Σύρου-Ερμούπολης:

Ήρθε η στιγμή να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της Σύρου τη δημοτική κίνηση για την οποία έχουμε δουλέψει εντατικά το τελευταίο διάστημα.

Είναι μια κίνηση που δεν έχει τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Δημιουργήθηκε και μεγάλωσε με συλλογικές διαδικασίες και μαζικές συνελεύσεις που συζήτησαν, διαμόρφωσαν και ψήφισαν για κάθε τι: αρχές, βασικούς προγραμματικούς στόχους, τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια της θητείας, υποψήφιο δήμαρχο.

Ο συνδυασμός μας δεν έχει καμία κομματική στήριξη, δηλωμένη ή άτυπη. Τα μέλη της ανταποκρίθηκαν αρχικά σε ένα πολιτικό πλαίσιο – κάλεσμα. Τα έφερε κοντά η κοινή αγωνία για το μέλλον του νησιού αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, που βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της.

Οι προγραμματικοί στόχοι του συνδυασμού είναι σαφείς και περιλαμβάνουν εκείνα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί σε όλη μας τη ζωή:

 • Τη δημοκρατική, διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση του δήμου, με εισαγωγή μιας πραγματικά συμμετοχικής διακυβέρνησης, από πολίτες ενημερωμένους για κάθε τι. Ένα δήμο που νοιάζεται για το δημότη, τις δυσκολίες του, την καθημερινότητά του, την υγεία, τη μόρφωση και την ασφάλειά του. Αλλά που δείχνει επίσης έμπρακτα ότι νοιάζεται για τους υπαλλήλους του, κερδίζοντάς τους στον κοινό στόχο.
 • Τη διαφύλαξη και ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών όπως είναι το νερό, οι ακτές, οι πιο όμορφες περιοχές του νησιού μας. Ιδιαίτερα ανάμεσά τους, η μοναδικής ομορφιάς Απάνω Μεριά.
 • Την προστασία του περιβάλλοντος που έχει σε κάποιες περιπτώσεις υποβαθμιστεί ραγδαία -και φυσικά το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ενημέρωση και λόγο.
 • Την καθαριότητα, την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση, υπό δημόσιο έλεγχο, προς όφελος των πολιτών.
 • Την ισότιμη και χωρίς εμπόδια πρόσβαση όλων των πολιτών και επισκεπτών στα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους.
 • Τη συνεχή αναβάθμιση και λειτουργική υποστήριξη όλων των σχολικών μονάδων της Σύρου. Τη στήριξη του πανεπιστημίου και της ζωογόνου κοινότητάς του.
 • Την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος στέγασης που αποτρέπει νέους ανθρώπους και υπαλλήλους να μείνουν μόνιμα στο νησί.
 • Το δικαίωμα στην εργασία, με στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των αγροτών, ειδικά σε μια περίοδο που πρώτη φορά η αγροτική παραγωγή στη Σύρο υποχωρεί.
 • Τη διεκδίκηση με τον πιο απόλυτο τρόπο της αναβάθμισης του νομαρχιακού μας νοσοκομείου, την προστασία της υγείας, τη δημιουργία νέων δημοτικών κοινωνικών δομών και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Την ελευθερία κάθε συμπολίτη μας να εκφράζεται χωρίς περιορισμούς, ανεξαρτήτως του φύλου, της καταγωγής του, των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, του σεξουαλικού του προσανατολισμού και οτιδήποτε άλλο την ή τον καθορίζει προσωπικά.
   

Τα παραπάνω αποτελούν απλώς ορισμένους από τους προγραμματικούς στόχους. Στο σύνολό τους είναι πολύ ευρύτεροι και διαρκώς θα εμπλουτίζονται, αγγίζοντας κάθε πλευρά της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής στο νησί μας (πχ. πολιτισμός, ποιοτικός τουρισμός, αθλητισμός κ.ά.). Τις επόμενες μέρες θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα.

Η κίνησή μας έχει πετύχει τη συσπείρωση συμπολιτών που θεωρούν τα παραπάνω άξια για αγώνα. Που καταλαβαίνουν ποια σημασία έχουν στην ζωή μας οι αξίες μιας δημοτικής αρχής που χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα, ευαισθησία, διαφάνεια, λογοδοσία. Που εναντιώνεται σε κάθε απόπειρα αυταρχισμού. Αυτό τον αγώνα θέλουμε να κερδίσουμε. Να δώσουμε ελπίδα, να πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέρια μας.

Καλούμε όσες και όσους αγγίζει το παραπάνω πλαίσιο να έρθουν κοντά, να μιλήσουμε, να αντλήσουν τις πληροφορίες που θέλουν και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ψηφοδέλτιό μας. Έτσι ώστε οι δημότες να έχουν τη δυνατότητα να μας στηρίξουν στην κάλπη, στο δημοτικό συμβούλιο και τις δημοτικές κοινότητες του νησιού.

Την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων. Στο μεταξύ, ανακοινώνουμε σήμερα ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ως υποψήφιος δήμαρχος, έχει εκλεγεί -με τις ίδιες συλλογικές διαδικασίες- ο Νίκος Αλμπανόπουλος.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *