Το θερμόμετρο στη μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου, έδειχνε 39°C, ωστόσο κανείς δεν έκανε πίσω. Το ραντεβού είχε δοθεί πριν από μέρες και παρά την υψηλή θερμοκρασία, κάτοικοι και παραθεριστές του νησιού, στην πλειοψηφία τους μέλη της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες», έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής στη Σάντα Μαρία, διεκδικώντας χώρο για να απλώσουν τις πετσέτες τους και να κολυμπήσουν. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι -νέοι και νέες, οικογένειες με παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι- ζήτησαν σε αυτήν την πρώτη οργανωμένη δράση που ξεκίνησε από την Πάρο να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.
Είχαμε πάνω από 10 χρόνια να πατήσουμε το πόδι μας στη Σάντα Μαρία.
«Κάναμε την αρχή από μία παραλία που αποτελεί για εμάς “σημαία”, διότι σε αυτήν δεν υφίσταται η παραμικρή νόμιμη παραχώρηση. Το δημοτικό συμβούλιο της Πάρου αποφάσισε φέτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για παραλία σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura, να μη δημοπρατήσει κανένα τμήμα της σε υποψήφιους μισθωτές. Παρόλ’ αυτά η μικρή Σάντα Μαρία είναι σήμερα κατειλημμένη με ξαπλώστρες από τρεις-τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 80-85%», αναφέρει στην «Κ» ο Δαμιανός Γαβαλάς, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση της Κυριακής. Ο ίδιος έχει μεγαλώσει στην Πάρο και σήμερα είναι εποχιακός κάτοικος, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Αισθάνεται αγανάκτηση για την αυθαιρεσία που διαπιστώνεται σε ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες του κυκλαδίτικου νησιού και ζητά την εφαρμογή του νόμου.
«Η κατάσταση που ζούμε “επιβραβεύει” την παράβαση του νόμου και όχι την τήρησή του. Κι αυτό είναι κάτι που θυμώνει πάρα πολλούς. Από χρονιά σε χρονιά, χάνουμε όλο και πιο πολύ από τη γη και τον τόπο μας. Κάθε χρόνο μία παραλία καθίσταται απρόσιτη για εμάς. Μας δείχνουν με κάθε τρόπο ότι έχουμε εκδιωχθεί, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να πηγαίνουμε πλέον εκεί», εξηγεί ο κ. Γαβαλάς και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι που λάβαμε μέρος στη δράση, είχαμε πάνω από 10 χρόνια να πατήσουμε το πόδι μας στη Σάντα Μαρία».
Αν παρανομούμε όλοι, απλά θα καταστρέψουμε τον τόπο.
Όσοι συμμετέχουν στη κίνηση, ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν στρέφονται κατά των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, αλλά εναντίον όσων παραβιάζουν τον νόμο και καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο σε σχέση με αυτόν που δικαιούνται, βάσει των συμφωνηθέντων με τους αρμόδιους φορείς.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα, αλλά όταν υπάρχει αυθαιρεσία, αργά ή γρήγορα το τουριστικό προϊόν μας θα φθίνει και κανείς δε θα έχει λόγο να επισκεφθεί την Πάρο», προειδοποιεί ο Ηλίας Πετράκης, ο οποίος ασχολείται με την ενοικίαση καταλυμάτων στο νησί. «Παλεύουμε για την πρόσβαση στην παραλία. Θέλουμε και τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, ασφαλώς για τους επισκέπτες που τις προτιμούν, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται και ο προβλεπόμενος ελεύθερος χώρος για τους υπόλοιπους, όπως ορίζει ο νόμος σε κάθε παραλία. Δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Αν στην Πάρο πριν από 20 χρόνια υπήρχαν 1.000 επαγγελματίες του τουρισμού, σήμερα είναι 10.000. Πριν από 20 χρόνια, μία παρασπονδία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Αν σήμερα παρανομούμε όλοι, απλά θα καταστρέψουμε τον τόπο», προσθέτει ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ».
Στην παράνομη κατάληψη της παραλίας Σάντα Μαρία από τουριστικές επιχειρήσεις, έρχονται να προστεθούν και οι υψηλές τιμές στις οποίες διατίθενται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Σε τιμοκατάλογο που είναι αναρτημένος σε ένα από τα σημεία της παραλίας, αναγράφεται ότι το ένα σετ -μία ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες- κοστίζει 40 ευρώ για τη μισή μέρα και 60 ευρώ για ολόκληρη, ενώ το σημείο VIP (θέση μπροστά στη θάλασσα) φτάνει τα 120 ευρώ.
Προαναγγέλλουν αντίστοιχες δράσεις
Τη μέρα της συμβολικής κινητοποίησης, η ομάδα των πολιτών που συμμετείχαν, έφτασε στην παραλία κρατώντας πανό με μήνυμα «ελεύθερες παραλίες για όλους μας». Από τη δράση απουσίαζαν συμπλοκές ή οποιουδήποτε άλλου είδους εντάσεις, ενώ οι συμμετέχοντες για να ενημερώσουν τους επισκέπτες της Σάντα Μαρία τούς μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους μεταφρασμένα σε αγγλικά και γαλλικά. Αυτή άλλωστε ήταν και η προτροπή των ανθρώπων πίσω από τη διοργάνωση. Όλο το προηγούμενο διάστημα, καλούσαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μία ειρηνική κινητοποίηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για να ξεκινήσουν αντίστοιχες κινήσεις πολιτών σε όλη την Ελλάδα.
«Ψυχή» αυτής της διοργάνωσης ήταν ο 78χρονος Χρήστος Γεωργούσης, πρώην διευθυντής στο Γυμνάσιο της Πάρου και ενεργό μέλος στο νησί μέσα από τις δράσεις του στον πολιτιστικό και οικολογικό σύλλογο «Αρχίλοχο». Με δική του πρωτοβουλία, σε εκδήλωση που έγινε στις 9 Ιουλίου στην αίθουσα του συλλόγου, συζητήθηκε το πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιου χώρου στις παραλίες και αποφασίστηκε η έναρξη των δυναμικών δράσεων.
Αυτά που διαπίστωσε ο εισαγγελέας στη Μύκονο αποτελούν καθημερινότητα και στην Πάρο.
«Ήταν ενθαρρυντικό ότι σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάστηκαν πολλοί ικανοί άνθρωποι του νησιού οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν. Έτσι ξεκινήσαμε», λέει στην «Κ» ο κ. Γεωργούσης. «Αυτά που διαπίστωσε ο εισαγγελέας στη Μύκονο αποτελούν καθημερινότητα και στην Πάρο. Υπάρχει ένας νόμος που δεν είναι λειτουργικός, καθώς δεν αναθέτει την προστασία των ακτών στις ντόπιες αρχές, αλλά σε κάποιες “αόρατες” υπηρεσίες που βρίσκονται στην Αθήνα. Δηλαδή… άντε αυτές οι υπηρεσίες να κινηθούν σε όλες τις Κυκλάδες».
Τα αιτήματα και οι επόμενες «στάσεις»
Ο Γεωργούσης που είναι ευαισθητοποιημένος στα θέματα που αφορούν την τύχη του νησιού, γράφοντας ήδη από τη δεκαετία του ’80 στην «Παριανή Γνώμη» για την ανάγκη να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες με την έκδοση παράνομων αδειών και το μπάζωμα των παραλιών, τρεις δεκαετίες μετά συνεχίζει να αγωνίζεται για το μέλλον της Πάρου. Συνοψίζει τους στόχους μέσα από τις τωρινές δράσεις που φιλοδοξούν να φέρουν αποτελέσματα.
«Το πρώτο αίτημα είναι οι ξαπλώστρες να καταλαμβάνουν μέχρι το 50% της παραλίας και το δεύτερο είναι απομακρυνθούν τουλάχιστον πέντε μέτρα από την ακτή όπως ορίζει ο νόμος. Το τρίτο είναι να γκρεμιστούν όλες οι παράνομες κατασκευές, οι οποίες είναι πολλές, από τοίχους μικρούς και μεγάλους μέχρι περιφράξεις. Και το τέταρτο είναι να μπει επιτέλους ένα όριο στην ηχορύπανση», διευκρινίζει.
Επόμενη στάση διαμαρτυρίας της «Κίνησης Πολιτών Πάρου», θα είναι οι Κολυμπήθρες και το Πάρκο της Νάουσας. «Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια με επισκέψεις σε παραλίες στις οποίες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες. Ελπίζουμε τα αρμόδια όργανα -ο δήμος, η κτηματική υπηρεσία Κυκλάδων και ο εισαγγελέας της Σύρου- να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Δεν είναι δική μας δουλειά, είναι δική τους. Επιτέλους ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει ο Ηλίας Πετράκης.
Η «μάχη» για τις ελεύθερες παραλίες είναι διαρκής. Για να υπάρξει αποτέλεσμα, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, λένε οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Κίνηση. «Δύο επιχειρήσεις που γνωρίζω καλά σε παραλίες της Παροικιάς στις οποίες κολυμπάω από μικρό παιδί, φέτος πήραν και τα τελευταία αλμυρίκια. Κατέλαβαν τον ίσκιο τους και από κάτω τοποθέτησαν ξαπλώστρες. Ξεπέρασαν δηλαδή κατά πολύ τα όρια παραχώρησής τους, χρειάζεται να δίνουμε καθημερινή μάχη για να κερδίσουμε», λέει ο Δαμιανός Γαβαλάς, ο οποίος στέκεται σε μια μικρή νίκη που έφερε η επιμονή του. «Επισκέφθηκα τρεις φορές τη μία από τις δύο επιχειρήσεις για να κάνω κάποιες συστάσεις. Με τα πολλά, κατάφερα να κερδίσω μόνος μου τέσσερα αλμυρίκια που φέτος θα ήταν χαμένα».
Πηγη: kathimerini.gr