Πλήθος πολιτών σπεύδουν στα αστυνομικά τμήματα ώστε να αντικαταστήσουν τις ταυτότητες τους πριν ισχύσουν οι νέες που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες συνδέονται με θεωρίες συνωμοσίας για τσιπ και βιομετρικά στοιχεία.

Η νέα ταυτότητα θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας. Όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ στην μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δε θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.

Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα παρουσιαστούν επισήμως στην προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου εκεί θα γίνεται η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας.

Συνοπτικά τα προσωπικά στοιχεία που θα αναγράφονται:

Όνομα

Επώνυμο

Ημερομηνία γέννησης

Τόπος γέννησης

Εθνικότητα

Αριθμός ταυτότητας

Δεν έχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Τα βιομετρικά στοιχεία νέας ταυτότητας:

Ψηφιακή φωτογραφία (αναγνώριση ματιών, σχήμα προσώπου)

Ψηφιακό αποτύπωμα

Ύψος

Πρόβλεψη για Ομάδα Αίματος

νεες ταυτότητες

Tο κόστος και η διάρκεια ισχύος

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη.

Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

tatytothta

Πώς θα γίνεται η έκδοσή τους

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας θα γίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Πάντως, οι ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Στα Αστυνομικά Τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

17 χώρες της ΕΕ έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας

Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα νέα διεθνή πρότυπα. Ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 τον συντονισμό ώστε οι ταυτότητες αυτές να είναι συμβατές σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό συμφώνησαν επί της αρχής και τα 27 κράτη-μέλη μόλις τον περασμένο Ιούνιο και πλέον κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκδώσει τα νέα δελτία ταυτότητας με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *