Ευαισθητοποίηση, ορατότητα, δράση, αλληλεγγύη. Οι γυναίκες των Κυκλάδων δε θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες μπροστά στην αύξηση των περιστατικών δολοφονιών γυναικών τον τελευταίο καιρό. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο Γυναικών “Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα” στη Φολεγάνδρου από 7 έως 9 Οκτώβριου 2022 που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Φολεγάνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στηρίχθηκε από πλήθος χορηγών και δωρητών. Παρόλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σύνεδροι, εκπρόσωποι και μέλη από 13 Συλλόγους εκπροσώπησαν 10 νησιά και πλήθος ντόπιων κατοίκων παρακολούθησαν τις ομιλίες με ενεργό συμμετοχή με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Χαιρετισμούς απηύθυναν όλοι οι βουλευτές Κυκλάδων και το πρόγραμμα τροποποιήθηκε άμεσα ώστε να καλυφθούν οι λιγοστές απουσίες λόγω του απαγορευτικού απόπλου.
Οι ομιλήτριες ανέλυσαν διεξοδικά τις πολλαπλές πτυχές του φαινομένου των γυναικοκτονιών, καθώς αυτή συνιστά ένα πολυσύνθετο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο “τόσο αρχαίο όσο η ίδια η Πατριαρχία” (Radford & Russell 1992). Ανάμεσα σε άλλα,
- επισημάνθηκε η σημασία της εμπέδωσης του ορισμού της γυναικοκτονίας ως «δολοφονία γυναικών, κοριτσιών, θηλυκών βρεφών και εμβρύων για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους» (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, EIGE).
- Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ με χαρακτηρισμούς συντηρητικούς και βαθιά αντιδραστικούς, όπως «Οικογενειακή τραγωδία», «οικογενειακό δράμα», «δράμα» και φράσεις κλισέ. όπως «συγκλονισμένη τοπική κοινωνία».
- Για την ορθή αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών υπάρχει ανάγκη συνεργασίας πολλών επιστημονικών κλάδων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αιτήματα γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.
- αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος των κοινωνικών λειτουργών
Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
- να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία»
- να διοργανωθούν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλα τα νησιά από τους Συλλόγους Γυναικών για τη βία, την ενδοοικογενειακή βία καθώς και τις έμφυλες παραμέτρους της.
να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας με τις σχολικές κοινότητες για δράσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης - να αποσταλεί αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να επαρκεί μία ανώνυμη καταγγελία για να ξεκινήσει η διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας και της άμεσης παρέμβασης.
- να αποσταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και την σωστή διαχείριση από επιστήμονες τυχόν περιστατικών
- να αποσταλεί υπόμνηση προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την πιστή τήρηση του «εγχειριδίου δεοντολογίας» για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Παράλληλα, να γίνει αίτημα για την διαχείριση περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες από γυναίκες αστυνομικούς.
Το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από το λογαριασμό Facebook της ΟΣΥΓΥ δίνοντας τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν όσοι και όσες επιθυμούσαν.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να απευθύνουμε και στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Φολεγάνδρου, που με τη μουσική και τις φωνές των παιδιών συγκίνησαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες αποδίδοντας το τραγούδι «Τραγουδάμε χωρίς φόβο».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Μιχάλη Πετρόπουλο, εκπαιδευτικό του Γυμνασίου, ο οποίος υποστήριξε τεχνικά την διοργάνωση.
Πέρα από τις προτάσεις για νέες δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα, οι Κυκλαδίτισσες έδωσαν ραντεβού για το επόμενο ετήσιο ραντεβού τους διά ζώσης, στο 14ο Συνέδριο το 2023 στη Σίφνο, η οριστική απόφαση για το οποίο θα ληφθεί τους προσεχείς μήνες.
Oμοσπονδία Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες Των Κυκλάδων”