Σε απόγνωση είναι ξενοδόχοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν προσωπικό για τη φετινή σεζόν, καθώς πολλοί αποφεύγουν πλέον να εργαστούν στον τουρισμό, λόγων των μη συμφέρουσων συμβάσεων.

Μάλιστα, η σεζόν ξεκινά με 60.000 κενές θέσεις, καθώς οι υπάλληλοι πλέον είναι δυσεύρετοι.

Χθες (4/5), ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι σε δύο περιοχές της χώρας, στη Ρόδο και στο Ηράκλειο Κρήτης, γίνονται υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και όλες τις επιχειρήσεις, μέχρι το 2025.

Αυτές προβλέπουν ένα μίνιμουμ μισθών για τους υπαλλήλους, ωστόσο έχουν κάποια μειονεκτήματα σχετικά με τα ωράρια και τη διαμονή.

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος εξήγησε τους λόγους που υπάρχουν ελλείψεις εργαζόμενων στον τουρισμό. Όπως είπε, οι βασικοί λόγοι που οι υπάλληλοι έχουν γίνει δυσεύρετοι είναι οι χαμηλοί μισθοί και το γεγονός ότι δεν καταβάλλονται οι τριετίες και τα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το νόμο Χατζηδάκη που τίθεται σε εφαρμογή, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι της Ρόδου θα δουλεύουν 12ωρο, χωρίς να αμείβονται με προσαύξηση υπερωρίας, και από Οκτώβριο θα δουλεύουν 6ωρο και θα γίνεται διευθέτηση.

Επίσης, τίθεται το ζήτημα της διαμονής των υπαλλήλων, καθώς σε πολλά μέρη δεν τους παρέχουν οι ξενοδόχοι.

Οι θέσεις που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ελλείψεις είναι οι εξής:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *