Το ΣτΕ κλήθηκε να αποφασίσει για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση του προσωπικού, καθώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου και βάσει νομοθεσίας απαγορεύονται οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, το πρώτο αίτημα στο ΣτΕ που είχε πραγματοποιηθεί από την πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απορρίφθηκε. Έγινε ακόμη ένα αίτημα από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, μέσω της Υπουργού Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου, το οποίο ικανοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η υγειονομική θωράκιση των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας όπου παρατηρούνται σημαντικά «κενά».

Τις μεγαλύτερες ανάγκες σε γιατρούς, όπως αποτυπώνονται στους πίνακες του Υπουργείου Υγείας, έχει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στην ευθύνη της οποίας ανήκει η πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου. Οι νησιωτικές δομές Υγείας χρειάζονται 70 γιατρούς, οι περισσότεροι, 13 στον αριθμό, παιδίατροι και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί (ανάγκη για 10 γιατρούς). Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε αίτηση μετακίνησης προχωρά μια μικροβιολόγος για την Πάρο, ένας γενικός γιατρός για τη Σέριφο και σε διαδικασία αίτησης βρίσκεται και ένας παιδίατρος, επίσης για τη Σέριφο.

Χρειάζονται 300 γιατροί, 200 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό

Πέρυσι είχαν μετακινηθεί προς τα νησιά της 2ης ΥΠΕ συνολικά 35 γιατροί και 60 νοσηλευτές τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφέτος εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το «μπόνους» που καθιέρωσε το Υπουργείο Υγείας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του υγειονομικού προσωπικού. Συνολικά, οι γιατροί που κρίνεται ότι χρειάζονται για κάλυψη έκτακτων αναγκών και στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες είναι 300 το μήνα για το χρονικό διάστημα έως και τις 30/9/2023. Δεύτερη σε ανάγκες μετά τη 2η ΥΠΕ είναι η 6η ΥΠΕ (χρειάζεται 55 γιατρούς), στην ευθύνη της οποίας είναι τα νησιά του Ιονίου. Μετακινήσεις προβλέπονται και για την Αττική, από τα νοσοκομεία της οποίας, βέβαια, καταγράφονται οι περισσότερες μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα.
Η πιο…περιζήτητη ιατρική ειδικότητα είναι οι γενικοί γιατροί, με τα «κενά» να ανέρχονται σε 93. Παράλληλα με τους γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη μετακίνηση 200 υπαλλήλων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με τις μεγαλύτερες ανάγκες να εντοπίζονται στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (46 άτομα).

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει μετακινήσεις για χρονικό διάστημα έως ένα μήνα. Ωστόσο, εάν ένας γιατρός, νοσηλευτής ή άλλος εργαζόμενος του ΕΣΥ επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο στην υγειονομική δομή που μετακινείται, αυτό μπορεί να συμβεί. Απαιτείται να υποβάλλει ξανά αίτηση μετακίνησης.

Προς αναζήτηση στέγης

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η στέγαση των υγειονομικών στα νησιά. Νωπές είναι, άλλωστε, οι μνήμες από την περίπτωση της Μήλου και τη διαμάχη μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου του Κέντρου Υγείας πέρυσι για τη διαμονή ενός ορθοπαιδικού. Οι επαφές μεταξύ Υγειονομικών Περιφερειών και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνεχόμενες. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές παρατηρείται σημαντική δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων.

Τα ξενοδοχεία διαχρονικά συνεισφέρουν στην παροχή στέγης, όμως όχι στον ίδιο βαθμό για όλα τα νησιά και χωρίς μία συνέχεια. Για παράδειγμα, οι ξενοδόχοι συνηθίζουν, υπό συνεννόηση, να δέχονται έναν υγειονομικό ανά μία εβδομάδα ο καθένας στη μονάδα του, γεγονός που είναι εξαντλητικό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μετακίνησή τους.