Υστέρηση σε επίπεδο διεθνών αφίξεων καταγράφουν σε σχέση με πέρυσι οι δύο premium ελληνικοί τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Την πορεία ανάκαμψης σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2019 συνέχισαν τον Μάιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, δημιουργώντας προσδοκίες για μία χρονιά καλύτερη από την τελευταία προ-πανδημική.

Πιο αναλυτικά, με άνοδο 5,7% και 3,28 εκατ. επιβάτες έκλεισε ο Μάιος για τα 14 αεροδρόμια της χώρας, καθώς η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 8% σε σχέση με το 2019 και η διεθνής κίνηση βρέθηκε στο συν 5,1%. Υστέρηση σε σχέση με τα νούμερα πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού σημείωσαν πάντως 5 αεροδρόμια, με εκείνα της Καβάλας και της Μυκόνου να καταγράφουν διψήφια πτώση, σε ποσοστό 19,1% και 11,6% αντίστοιχα. Στο μείον κινήθηκαν επίσης οι αερολιμένες σε Κέρκυρα (-8%), Μυτιλήνη (5,2%) και Σάμο (2,2%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή κατέγραψαν το Ακτιο (33%), η Σαντορίνη (17,5%), η Σκιάθος (16%) και η Ρόδος (12,9%). Σε απόλυτους αριθμούς, από την άλλη, την κορυφαία επίδοση σημείωσε το αεροδρόμιο της Ρόδου, με το νησί να υποδέχεται περίπου 678 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Σε επίπεδο πενταμήνου, σε σχέση με το 2019, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 5,2%, με τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο συν 7,6% και την κίνηση εσωτερικού στο συν 1,1%. Σε σχέση με πέρυσι, οι 14 αερολιμένες της χώρας το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σημείωσαν διψήφια άνοδο 19,5%, με 6,79 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται σε αυτούς έναντι 5,68 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η κίνηση εσωτερικού απογειώθηκε στο συν 27,6% και η διεθνής επιβατική κίνηση κατέγραψε αύξηση 15,6% σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο σε δύο αεροδρόμια διαπιστώθηκε υστέρηση, με τη Μύκονο να βρίσκεται στο μείον 5,7% και το Ακτιο να καταγράφει μείωση 5,3% συγκριτικά με το 2022. Σε ό,τι αφορά τον έναν εκ των δύο premium προορισμών της χώρας, τη Μύκονο, σημειώθηκε ως προς τη διεθνή κίνηση σημαντική πτώση που ξεπερνά κατά τι το 20% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που η κίνηση εσωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 10,4%, ισορρόπησε σε έναν βαθμό τις απώλειες από το εξωτερικό.

Ενδεικτική της υποτονικότητας που παρατηρείται φέτος στη Μύκονο είναι η πτώση σε ποσοστό 8,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το νησί των ανέμων είναι ο μοναδικός από τους 14 προορισμούς που υπολείπεται έναντι του 2022, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει πτώση 17,5% και την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 5,2%.

Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι ο δεύτερος προορισμός που κατέγραψε πτώση σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης είναι ο έτερος premium προορισμός της χώρας, η Σαντορίνη, η οποία βρέθηκε στο μείον 3,2% συγκριτικά με τον Μάιο του 2022. Βέβαια, η κίνηση εσωτερικού «έσωσε» την παρτίδα, καθώς διαμορφώθηκε στο συν 30,4% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τις πτήσεις. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, οι πτήσεις στο νησί των ανέμων τον Μάιο ήταν κατά 12,8% λιγότερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο μείον 23,9%. Ακολούθησε η Σαντορίνη, με 12% λιγότερες διεθνείς πτήσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Ως προς τις αγορές, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δυναμική των Βρετανών, που τερματίζουν πρώτοι στη σχετική λίστα, με τους Γερμανούς να έπονται με σημαντικά χαμηλότερες αφίξεις. Την πεντάδα συμπληρώνουν Ολλανδοί, Πολωνοί και Γάλλοι.

Πηγή:euro2day.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *