Το κριτήριο value for money φαίνεται να είναι αυτό που κυριαρχεί φέτος στον ελληνικό τουρισμό. Και ενώ οι αεροπορικές αφίξεις στο σύνολο της χώρας είναι αυξημένες, οι προορισμοί δεν έχουν όλοι ανοδική πορεία. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αυτή την περίοδο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με πολλά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «άδεια νησιά».

Είναι δεδομένο ότι αυτά τα δύο νησιά των Κυκλάδων αποτελούν  το «βαρύ πυροβολικό» του high-end τουρισμού της χώρας μας. Άλλωστε και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια εκεί είναι υψηλού επιπέδου και στοχεύουν σε κοινό ακριβώς σε αυτής της οικονομικής επιφάνειας.

Όμως η εικόνα που επικρατεί φέτος στη Μύκονο και στη Σαντορίνη είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περίμεναν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για καταστροφική σεζόν. Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ακόμα και συγκρινόμενα μεταξύ τους, τα δύο αυτά νησιά ακολουθούν διαφορετική πορεία. Σίγουρα όμως τα στοιχεία προσφέρονται για προσεκτική μελέτη από τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι τουρισμό θέλουν και -κυρίως- πώς θα τον υποστηρίξουν αποτελεσματικά.

Η πτώση της Μυκόνου

Η τουριστική περίοδος δεν άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Μύκονο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, η Μύκονος αντιμετώπισε πτώση στον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων της τάξεως του 8,3% για το μήνα Μάιο συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 και πτώση 11,6% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 (142.029 επισκέπτες). Συνολικά στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου διακινήθηκαν λίγο περισσότεροι από 204.000 τουρίστες, αριθμός μειωμένος κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2022.

Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Μύκονο έως το τέλος Οκτωβρίου είναι λίγο πάνω από τις 689.000 -σύμφωνα με το Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ- αριθμός μειωμένος κατά 17,1% από τον αντίστοιχο του 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού τον Μάιο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,2% (58.465 επισκέπτες τον Μάιο του 2023 έναντι 55.580 του Μαΐου του 2022) και αύξηση 5,7% έναντι του Μαΐου 2019. Αντίθετα η πτώση στην κίνηση προήλθε από τις αφίξεις εξωτερικού οι οποίες μειώθηκαν κατά 17,5% (67.122 επισκέπτες το Μάιο του 2023 έναντι 81.323 του Μαΐου του 2022) και κατά 22,6% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 (86.719 επισκέπτες).

Οι περισσότεροι ξενοδόχοι της Μυκόνου είναι επιφυλακτικοί. Επισημαίνουν την κακή χρονική συγκυρία στην αρχή της σεζόν σε ό,τι αφορά τις εικόνες με τις μπουλντόζες και τις κατεδαφίσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η νομιμότητα είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί.

Πάντως, αυτή τη στιγμή στο ιστότοπο της Booking, για το επόμενο σαββατοκύριακο -που είναι το πρώτο του Ιουλίου- υπάρχουν διαθέσιμα 187 καταλύματα σε ξενοδοχεία, με τις τιμές να ξεκινούν από 125 ευρώ ανά διανυκτέρευση και να φτάνουν έως και τις 3.000. Να σημειωθεί ότι η προσφορά καταλυμάτων στη Μύκονο στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι μηδενική, κάτι που δείχνει ότι αποκλείονται οι Έλληνες επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπάρχουν 3.868 καταλύματα που είναι αναρτημένα στις πλατφόρμες της Airbnb και της Vrbo, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Η μέση ημερήσια τιμή τους φέτος τον Απρίλιο είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 30%, ξεπερνώντας τα 700 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τέλος, οι αναρτήσεις που αφορούν συμπεριφορές αισχροκέρδειας από κάποια καταστήματα, δημιουργούν μια κακή εικόνα, συνολικά για το νησί.

Η μικτή εικόνα της Σαντορίνης

Η περίπτωση της Σαντορίνης είναι εντελώς διαφορετική. Τον Μάιο, η πτώση των επισκεπτών μέσω του αεροδρομίου έφτασε το 3,2% (147.424 το Μάιο του 2023 έναντι 152.295 του Μαΐου του 2022), με τις αφίξεις εσωτερικού να είναι αυτές που λειτούργησαν κατευναστικά. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες εσωτερικού ξεπέρασαν τις 158.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 30,4%. Και πάντως οι επιδόσεις του φετινού Μαΐου ξεπερνούν τις επιδόσεις του Μαΐου του 2019, κατά 10,7% στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού και κατά 25,7% στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού.

Πάντως, στο Airdata Tracker, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Σαντορίνη, από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 18,9% σε σύγκριση με πέρυσι.

Μια αναζήτηση στον ιστότοπο της Booking για το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου δείχνει διαθεσιμότητα σε σχεδόν 400 ξενοδοχειακά καταλύματα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 65 ευρώ έως και πάνω από 5000 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον Απρίλιο, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 20%, αγγίζοντας τα 370 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα 4.850 καταλύματα που ήταν αναρτημένα στις πλατφόρμες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *