Το «Ευαγγελίστρια», με την ολοκλήρωση του δεξαμενισμού στη Σαλαμίνα, επιστρέφει στο Παλιό Λιμάνι της Μυκόνου με ενδιάμεση στάση και διανυκτέρευση στην Ερμούπολη Σύρου.

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου και ο Δήμος Μυκόνου σας ενημερώνουν και σας προσκαλούν να το επισκεφτείτε!

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023

  • 20:00: Άφιξη Ερμούπολη, Σύρου για διανυκτέρευση (Τελωνείο)

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023

  • 10:30: Αγιασμός (μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργείας) ακολουθούμενος από ξενάγηση και κέρασμα στο σκάφος – Ανοιχτό στο κοινό της Σύρου
  • 14:00: Ολοκλήρωση ξεναγήσεων στο σκάφος, προετοιμασία για απόπλου
  • 14:30: Απόπλους από Ερμούπολη Σύρου με προορισμό Παλιό Λιμάνι Μυκόνου
  • 17:30: Πανηγυρική είσοδος στο Παλαιό Λιμάνι Χώρας Μυκόνου
  • 18:00: Τελετή άφιξης και ξενάγηση στο σκάφος – Ανοιχτό στο κοινό της Μυκόνου

Η παρουσία σας στο σκάφος που τόσο πολύ είναι συνδεδεμένο με την Ναυπηγική Παράδοση της Σύρου και της Μυκόνου θα είναι ιδιαίτερα τιμητική.

Το φορτηγό ιστιοφόρο, τύπου «Πέραμα» Ευαγγελίστρια, ναυπηγήθηκε το 1940 στη Σύρο, από τον περίφημο καραβομαραγκό Μαυρίκο, για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη Μπόνη. Το σκάφος εκτελούσε μεταφορές εμπορευμάτων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου μέχρι το 1978. Εκείνο το έτος, διέκοψε τους πλόες και παροπλίσθηκε στη Σύρο, όπου παρέμεινε για έντεκα χρόνια έξω από το νερό και σχεδόν καταστράφηκε.

Προκειμένου να διασωθεί, ο ιδρυτής του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου (ΝΜΑ), Γεώργιος Δρακόπουλος, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του να το δωρίσει στο Μουσείο και στον Δήμο Μυκόνου. Το ΝΜΑ ξεκίνησε διετείς εργασίες για την επισκευή και αποκατάστασή του στο καρνάγιο των αδελφών «Μαυρίκου».

Έκτοτε, το σκάφος συντηρείται και δεξαμενίζεται σε τακτά διαστήματα, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμο ως πλωτό μουσείο.

Για τις σπάνιες ναυπηγικές του αρετές χαρακτηρίστηκε επίσημα ως πειραματικό σκάφος για τη μελέτη θεμάτων που έχουν σχέση με την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης και τη ναυτική εθνολογία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *