Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Αναγέννησί μας”, κ. Αλέξανδρος Αθανασίου, στο Μέγαρο Τσιροπινά στην Ποσειδωνία της Σύρου.

Εκτός από τους δημοσιογράφους παρόντες ήταν και πολλοί από τους υποψήφιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους της παράταξής του.

Ο κ. Αθανασίου στη σύντομη ομιλία του, πριν δεχτεί και απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην “περιπλάνηση” του, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε το 2006 στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι κύριο μέλημά του θα είναι ένας εφαρμόσιμος, ρεαλιστικός και κοστολογημένος προεκλογικός λόγος, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αθανασίου, τόνισε δυναμικά ότι:

“Δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για εμάς, δεν υπάρχει πίστωση χρόνου να καθυστερήσει κι άλλο το νησί μας! Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι πολλά και υπαρκτά και περιμένουν αποτελεσματικές λύσεις με πολλή δουλειά! Το δυνητικό – μελλοντικό “θα”, έχει και θα έχει εξαιρετικά περιορισμένη χρήση και παρουσία στη ρητορική μας. Τα έργα, οι δράσεις και οι λύσεις στα προβλήματα των δημοτών θα πρέπει να μιλάνε καθημερινά με μια νέα Δημοτική Αρχή αφοσιωμένη στην επίλυσή τους. Γι’ αυτό βρισκόμαστε ενώπιών σας και όλοι μαζί με πρόθεση να πάμε τον τόπο πιο μπροστά.”

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αθανασίου:

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μέσων Επικοινωνίας, Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης,
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή σας παρουσία στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου που οργανώνει η Δημοτική Παράταξη “Αναγέννησί μας”, της οποίας έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
Σεβόμενος απολύτως, το δημοσιογραφικό λειτούργημα που επιτελείτε όπως επίσης και την αναγκαιότητα για συνεπή, συνεχή και αντικειμενική ενημέρωση, θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία – πως στην περίπτωση που οι Συριανοί συμπολίτες και οι Συριανές συμπολίτισσές μας, μας τιμήσουν με την ψήφο τους στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη – η σχέση που θα προσπαθήσουμε να θεμελιώσουμε μαζί σας, να είναι σχέση ειλικρίνειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, καθώς δεν έχουμε πρόθεσή ούτε να κρυφτούμε, αλλά ούτε και να κρύψουμε.
Θα ήθελα επίσης εξ’ αρχής να ευχαριστήσω και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου -και προσωπικά την Αντιδήμαρχο κα. Αλίκη Λεονταρίτη- για την ευγενική παραχώρηση της κεντρικής Αίθουσας της Έπαυλης Τσιροπινά στην οποία βρισκόμαστε και που θα μου επιτρέψετε να πω, γυρνώντας πίσω στο χρόνο, πως εδώ ξεκίνησαν όλα για εμένα το 2006 πριν από περίπου 17 χρόνια.
Σε αυτόν εδώ τον υπέροχο χώρο, την Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, ένα εμβληματικό κτίριο της περιοχής, αλλά και δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής της Σύρου των αρχών του 20ου αιώνα, ξεκίνησε η δική μου “περιπλάνηση” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με μπροστάρη τότε, τον πρώην Δήμαρχο Ποσειδωνίας κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη κai άξιο συμπαραστάτη τον πρώην Κοινοτάρχη της Ποσειδωνίας κ. Μάρκο Πρίντεζη, δύο ανθρώπους στους οποίους χρωστάω πολλά και είμαι υπερήφανος που υπήρξα μαθητής και συνεργάτης τους.
Θα θυμηθώ την τότε αγωνία μας για να ανακαινιστεί η Έπαυλη κι ο περιβάλλοντας χώρος. Θα θυμηθώ επίσης τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία μέχρι να μεταφερθεί στους χώρους του κτιρίου το Δημαρχείο της Ποσειδωνίας και να ξεκινήσει η λειτουργία του ως Πολιτιστικός Πολυχώρος Ποσειδωνίας.
Τηλεγραφικά, να μοιραστώ μαζί σας λίγα ιστορικά στοιχεία για την πιο πρόσφατη ιστορία του χώρου: το 1966 η Έπαυλη περνά στα χέρια του αείμνηστου Μάρκου Δάσκου, Δημάρχου της Άνω Σύρου, του οποίου η οικογένεια έζησε εκεί περί τα 40 έτη, ενώ το 2000 αγοράζεται από την τότε Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας και χρησιμοποιείται αρχικά ως εκθεσιακός χώρος. Τα επόμενα χρόνια ο χώρος επισκευάζεται με την επισκευή-ανακαίνιση να ολοκληρώνεται το 2009 και αρχίζει να λειτουργεί ως Δημαρχείο Ποσειδωνίας και Χώρος Πολιτισμού. Από το 2011 και μετά, στεγάζει Περιφερειακές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το ΚΕΠ Ποσειδωνίας, ενώ έχει αδιάκοπη λειτουργία ως Πολιτιστικός Πολυχώρος για περισσότερα από 15 χρόνια.
Προτού προχωρήσουμε στη Συνέντευξη Τύπου και δεχτώ τις ερωτήσεις σας με τη συνεργασία της επικοινωνιολόγου κας. Δήμητρας Δονδώρου στο συντονισμό της ροής της συνέντευξης, επιτρέψτε μου παρακαλώ δυο – τρεις βασικές επισημάνσεις.
Η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο με δύο ψηφοφορίες σε εθνικό επίπεδο, ο Ιούλιος που σε λίγες μέρες μπαίνει και η ανάγκη των επιχειρηματιών και των συνεργατών τους να δουλέψουν στην καλοκαιρινή σεζόν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ώστε να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα, τις προοπτικές, τις πολιτικές και τον προγραμματικό λόγο για τον τόπο μας.
Πριν από 15 περίπου ημέρες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 του Ιούνη, παρουσιάσαμε επίσημα και δημοσίως τους πρώτους 46 υποψήφιους και υποψήφιες Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους της παράταξής μας. Ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο και μείγμα – θα μου επιτρέψετε την έκφραση – της Κοινωνίας του τόπου μας, όπου στον πυρήνα του έχει εμπεριέχει τη συνθήκη της σύνθεσης των έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών και των νεότερων σε ηλικία συμπολιτών μας που έχουν διάθεση για προσφορά στα κοινά και αγάπη για τη Σύρο μας.
Οφείλουμε να προσπαθούμε να εμπνέουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να δημιουργούμε διάδοχες συνθήκες και προϋποθέσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο κυριάρχησε και κυριαρχεί ως τρόπος σκέψης και λειτουργίας στη δική μου αντίληψη. Πριν από αρκετά χρόνια, 29 ετών, δίπλα σε κάποιους ανθρώπους όπως σας προανέφερα μαθήτευσα και διδάχθηκα γι’ αυτό και δεν τους χαρακτηρίζω «παλιούς», αλλά έμπειρους και δασκάλους μου και τους ευγνωμονώ για όσα μοιράστηκαν μαζί μου.
Επειδή όλοι εμείς λοιπόν, προερχόμαστε από τον πυρήνα αυτής της κοινωνίας και έχουμε ζυμωθεί μέσα στις εργασίες της -και εξακολουθούμε- κύριο μέλημά μας θα είναι ένας εφαρμόσιμος, ρεαλιστικός και κοστολογημένος προεκλογικός λόγος, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη διαρκή αναβάθμισή της και την ανάπτυξη του τόπου.
Με ενότητα, σεμνότητα, συνεργασία, όχι αιφνιδιασμούς της Κοινωνίας, με πυγμή, δράση αποφασιστικότητα και γιατί όχι και με ρήξη με ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές πρακτικές, όπου και όποτε χρειαστεί.
Δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για εμάς, δεν υπάρχει πίστωση χρόνου να καθυστερήσει κι άλλο το νησί μας! Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι πολλά και υπαρκτά και περιμένουν αποτελεσματικές λύσεις με πολλή δουλειά! Το δυνητικό – μελλοντικό “θα”, έχει και θα έχει εξαιρετικά περιορισμένη χρήση και παρουσία στη ρητορική μας.
Τα έργα, οι δράσεις και οι λύσεις στα προβλήματα των δημοτών θα πρέπει να μιλάνε καθημερινά με μια νέα Δημοτική Αρχή αφοσιωμένη στην επίλυσή τους. Γι’ αυτό βρισκόμαστε ενώπιών σας και όλοι μαζί με πρόθεση να πάμε τον τόπο πιο μπροστά.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *