Παραδομένη στις φλόγες για έκτη συνεχή μέρα είναι η Ρόδος με την πυρκαγιά να καίει ταυτόχρονα όχι μόνο στα τρία μέτωπα που προυπήρχαν, αλλά και να… ξεπετάγονται καινούρια. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλεγκτο σε ΑσκληπιείοΛάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Παράλληλα, το βράδυ ξέσπασε ένα ακόμη μέτωπο με δύο οικισμούς να απειλούνται, καθώς νέα εστία φωτιάς καίει κοντά στο φράγμα Γαδουρά, προς τους οικισμούς Μαλώνα και Μάσαρη.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές κάνοντας εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο για πιθανότητα να καίει η φωτιά ακόμη και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα!

Προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα. Από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα προς το πυκνό δάσος.

Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν.

Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.

Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκος, Μάσσαρη, Χαράκι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στην μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, απομακρύνοντας από τα μέτωπα της φωτιάς περισσότερους από 19.000 κατοίκους του νησιού και τουρίστες. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά, ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Εμπρησμό βλέπουν οι Αρχές

Έρευνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμού διεξάγει η Πυροσβεστική για να διαπιστώσει τι κρύβεται πίσω από την τεράστια πυρκαγιά της Ρόδου που καίει ανεξέλεγκτα για 6η συνεχόμενη μέρα.

Με βάση το ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μίνας Καραμίτρου, το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αλλά και το γεγονός ότι πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις, προβληματίζει πολύ τις Αρχές που υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πιθανότητα είναι να πρόκειται για εμπρησμό, χωρίς όμως να μπορούν να γνωρίζουν αν πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων με C-130, έφυγε για το νησί και ενισχυμένο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και από σήμερα το πρωί συγκεντρώνονται μαρτυρίες, ενώ θα παραμείνει στο νησί για όσο χρειαστεί για να γίνει η αυτοψία στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα με τη φωτιά στο νησί ασχολείται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναζητώντας με έρευνα που διεξάγει, τι προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά και αν πρόκειται για αμέλεια ή για πρόθεση, ενώ διευρύνει την έρευνά της και στο κομμάτι της Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ασχολείται τόσο το κλιμάκιο που μόνιμα βρίσκεται στο νησί, όσο και στελέχη από την Κεντρική Διεύθυνση της ΕΥΠ στην Κατεχάκη.

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν όσοι προσήχθησαν το Σάββατο ως ύποπτοι για τη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία. Επρόκειτο για τρία άτομα. Έναν ημεδαπό και δύο αλλοδαπούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νότια Ρόδος

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Εκτάκτως help desk στην πόλη από το υπουργείο Τουρισμού

Εν τω μεταξύ, help desk εκτάκτως στην πόλη της Ρόδου στήνει το υπουργείο Τουρισμού λόγω των τριών μετώπων των πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί, όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία.

Τα σχετικά τηλέφωνα που ανακοινώθηκαν, είναι τα εξής:

2241044335

2241044330

Εξυπηρέτηση των τουριστών στο αεροδρόμιο

Εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, στον τερματικό σταθμό 1, τέθηκε ήδη σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του Υπουργείου Εξωτερικών. Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. To Help Desk, επικεφαλής του οποίου θα είναι η κα Κατερίνα Τζίμα, Σύμβουλος Πρεσβείας, στελεχώθηκε με κλιμάκιο υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που μετέβησαν ήδη στη Ρόδο.

Αλλοδαποί υπήκοοι που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Help Desk μπορούν να καλέσουν στα εξής τηλέφωνα:

+30 6985889650 / 6983209611

Σε περίπτωση ιδιαίτερα έκτακτης ανάγκης επικοινωνίας με το Help Desk, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός τηλεφώνου / WhatsApp: +306977960941

H Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει από χθες, όταν και ενεργοποιήθηκε, σε λειτουργία. Οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: +30 210 368 1350 / +30 210 368 1259 / +30 210368 1730.

Έλληνες και ξένοι πολίτες σε άμεσο κίνδυνο παρακαλούνται να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο +30 2131331200.

Πυροσβεστική: Η Ρόδος εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο μέτωπο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, καθώς μόλις σήμερα, Κυριακή (23/7) ξέσπασαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 82, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο παραμένει εκείνο της Ρόδου.

Στο μέτωπο της Ρόδου, στο οποίο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, με 16 πεζοπόρα τμήματα, 55 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν περιοδικά 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Δραματική είναι η κατάσταση στο Ασκληπείο Ρόδου όπου απειλούνται οικισμοί.

Ανέλαβε δράση το κινητό επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος

Με το πλοίο της γραμμής έφτασε στη Ρόδο και ύστερα από 15 ώρες ταξιδιού πολυάριθμη δύναμη της Πυροσβεστικής με οχήματα, πυροσβέστες, επίλεκτες ομάδες και αστυνομικούς. Περισσότερα από 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ρόδου. Οι 20 κατευθύνονται άμεσα στο μέτωπο και οι υπόλοιποι θα επιχειρήσουν σε 24 ώρες.

Παράλληλα, στο νησί έφτασε και η επίλεκτη ομάδα Λέων με 3 τμήματα, καθώς και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος με 6 άτομα. Ο Όλυμπος στήνει το αρχηγείο του σε κεντρικό σημείο της Ρόδου και από εκεί θα κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε συνεννόηση με το κέντρο στην Αθήνα.

Στη «μάχη» και drone με θερμικές κάμερες

Στην πολυάριθμη δύναμη που κατέπλευσε στο νησί, περιλαμβάνονται και τρεις χειριστές με drone που θα δίνουν σήμα στον Όλυμπο και στα κεντρικά της Αθήνας. Τα drone θα επιχειρούν ουσιαστικά τη νύχτα, όπου με θερμικές κάμερες θα εντοπίζουν εστίες και θα καθοδηγούν τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ την ίδια ώρα θα περιπολούν για να τα ανακατευθύνουν σε περίπτωση που τους πλησιάζει η φωτιά.

Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν και αστυνομικοί. Συνολικά 16 άτομα από τη ΔΙΑΣ και 8 από την ΟΠΚΕ.

Τις επόμενες ώρες θα μεταβούν στη Ρόδο κι άλλα κλιμάκια αντιμετώπισης εμπρησμών, ενώ ήδη λαμβάνονται καταθέσεις για να διαπιστωθεί πώς και από πού ξεκίνησαν οι φωτιές κι αν υπάρχει περίπτωση εμπρησμού.