Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Σίφνο την Κυριακή 23 Απριλίου το14ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών με τίτλο» Κυκλαδίτισσες και Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις για το Ευ Ζην». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και τον Σύλλογο Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σίφνου και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Εκτός από τις εκπροσώπους των Συλλόγων παρακολούθησαν το Συνέδριο εκδρομείς από τα νησιά και μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών της Σίφνου. Τίμησε με την παρουσία της όλες τις ημέρες του Συνεδρίου η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη ενώ την πρώτη ημέρα μήνυμα της Επάρχου ΠΕ Μήλου Έλλης Χωριανοπούλου διάβασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Γεροντής. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και οι υποψήφιες βουλεύτριες Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου, Θάλεια Καραμολέγκου, Όλγα Πολίτη και Μαρία Χανιώτη.
Το πάντα επίκαιρο θέμα της Υγείας είχε επιλεγεί με επίκεντρο τις σύγχρονες πρακτικές Ευ Ζην και επιχειρήθηκε να εξεταστούν θέματα όπως η πανδημία, η κρατική και κοινωνική μέριμνα, και οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων σε σχέση με τις υγειονομικές παροχές. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου τιμήθηκε για την προσφορά της η μαία του νησιού Βασιλική Χαστατζέρη-Σουλιώτη.
Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και συνοπτικά παρακάτω θα αναφέρουμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια Μαρία Τσιροτζίδου και στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Σίφνου για το όμορφο εικαστικό θέμα της αφίσας του Συνεδρίου που δημιούργησαν!
Δίνουμε δυναμικό ραντεβού στο επόμενο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, 15ο στη σειρά, η τελική απόφαση για τον τόπο διεξαγωγής του οποίου θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες.

Συμπεράσματα και αποφάσεις 14ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών
Απαιτούμε :
• την αναβάθμιση και ενίσχυση των Δημοσίων ιατρικών μονάδων των νησιών μας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυδύναμα και περιφερειακά ιατρεία)
• τη δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ με ελικόπτερα στη Σύρο και στη Νάξο
• την παροχή στέγης ή/και κρατική επιδότηση ενοικίου του ιατρικού προσωπικού που καλύπτει τις ανάγκες των νησιών μας
• την ενεργοποίηση και ενίσχυση της λειτουργίας και χρήσης του υγειονομικού σκάφους της Πάρου
• την ένταξη του Κέντρου Υγείας Μήλου στο ΕΚΑΒ
• την αντιμετώπιση της υγείας ως το σημαντικότερο αγαθό
Τέλος αποφασίζουμε να πραγματοποιηθεί κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στα λιμάνια των νησιών μας, την Κυριακή 14 Μαΐου, την ώρα της πρώτης προσέγγισης συμβατικού επιβατικού πλοίου σε κάθε λιμάνι. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους και φορείς των νησιών των Κυκλάδων καθώς και στους απλούς συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας ώστε να ακουστεί το μήνυμά μας παντού.

 

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ
14ου ΠΑΝΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΣΙΦΝΟΣ 21-23 Απριλίου 2023

Αγαπητές Κυκλαδίτισσες και αγαπητοί Κυκλαδίτες, φίλες και φίλοι,

Το 14ο Πανκυκλαδικό ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “οι Κόρες των Κυκλάδων” που φέτος πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σίφνου και συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Σίφνου “το Σμάρι”, είχε θέμα:

“Κυκλαδίτισσες και υγεία: σύγχρονες προσεγγίσεις για το Ευ Ζην”.

Η επιλογή του θέματος αυτού εκφράζει τις προσπάθειες μας και την αγωνία μας για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής, ώστε να προλάβουμε και να μην χρειαστούμε τη συνδρομή καμίας δομής υγείας, μιας και ζούμε στην απόλυτη απαξίωση και ουσιαστικά δεν έχουμε πρόσβαση ούτε και στην πρωτοβάθμια ακόμα υγεία.
Επειδή όμως δεν αρκεί αυτό και δεν μπορούμε πλέον να είμαστε οι επαίτες της υγείας στις Κυκλάδες,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ των δημοσίων νοσοκομείων Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης, των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας, τόσο με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, όσο και με εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Άμεση πρόσβαση σε έκτακτες και τακτικές εξετάσεις και θεραπείες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παραμένουν οι γιατροί στις οργανικές τους θέσεις και να μη μετακινούνται χωρίς προφανή λόγο σε θέσεις εκτός νησιού. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αντικατάσταση κάθε γιατρού που απουσιάζει με άλλον/η, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δεύτερος/η ή άλλος/η στην ίδια ειδικότητα στο νησί.
Επίσης κρίνεται απολύτως αναγκαία η δημιουργία περισσότερων μονάδων τεχνητού νεφρού, ώστε να μην κινδυνεύει η ήδη βεβαρημένη υγεία των νεφροπαθών συμπολιτών μας.
Φυσικά, απαραίτητο είναι να εξασφαλιστεί στους πάσχοντες/ στις πάσχουσες από χρόνιες
νόσους η δυνατότητα τακτικής παρακολούθησης και πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες. Τα
άτομα αυτά αναγκάζονται να ταξιδεύουν για να επισκέπτονται τις ήδη επιβαρυμένες δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες της πρωτεύουσας (που συχνά υπολειτουργούν) για την κάλυψη των αναγκών τους. Πρόκειται για μία δαπανηρή, χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία που είναι απαράδεκτη.

Β. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΚΑΒ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ικανά να εξυπηρετούν όλα τα νησιά μας, τόσο στη Σύρο όσο και στη Νάξο. Δεν δεχόμαστε να κινδυνεύει περαιτέρω η σωματική ακεραιότητα και η υγεία, τόσο των ασθενών, όσο και των συνοδών γιατρών ή και των συγγενών, με τη μεταφορά ακόμα και με τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες με πλωτό μέσο.

Γ. ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΕΓΗΣ Ή ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ του ιατρικού
και νοσηλευτικού προσωπικού που καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας.

Δ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της λειτουργίας και χρήσης του Υγειονομικού Αεροσκάφους της Πάρου.

Ε. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΛΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΑΒ

ΣΤ. ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ σαν το σημαντικότερο αγαθό

Επιπλέον συμφωνήθηκαν τα εξής:
Α. Να κοινοποιηθεί η παρούσα απόφαση σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, φορείς, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμους, Ελληνικό Κοινοβούλιο, βουλευτές των Κυκλάδων, τόσο πριν τις βουλευτικές εκλογές, όσο και μετά.

Β. Να κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ τόσο κάθε νησιού, όσο και σ’ αυτά Πανκυκλάδικής εμβέλειας και κυκλοφορίας, όσο και πανελλήνιας.

Γ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
στα λιμάνια των νησιών μας, την Κυριακή 14 Μαΐου, την ώρα της πρώτης προσέγγισης συμβατικού πλοίου στο κάθε λιμάνι. Οι Σύλλογοι Γυναικών του κάθε νησιού θα απευθύνουν κάλεσμα σε συλλόγους και φορείς του δικού τους νησιού για συμμετοχή, ενώ θα δημιουργηθούν πανό με κοινά μηνύματα σε κάθε νησί.
Η δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση, οι δομές μας στο βωμό του κέρδους και του real estate, έχουν γίνει απάνθρωπες και άγονες. Την Κυριακή 14 Μαΐου είναι η γιορτή της μητέρας. Ας αγωνιστούμε χωρίς όρια και χωρίς αγκυλώσεις. Δεν θέλουμε πια άλλη μητέρα στα μαύρα λόγω της κρατικής αναλγησίας.
Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στα λιμάνια των νησιών μας θα πραγματοποιηθεί ξανά σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τέλος, να ενημερώσουμε όλα τα μέλη και τους συμπολίτες μας, ότι την απαξίωση του ίδιου του συνεδρίου, αλλά κατ’ επέκταση και της Ομοσπονδίας, του συνδιοργανωτή συλλόγου γυναικών Σίφνου “Το Σμάρι”, και των συλλόγων-μελών της ΟΣΥΓΥ, ακόμα και της δημάρχου Σίφνου που έκανε τις επαφές, εισπράξαμε και απ τον ίδιο τον προϊστάμενο της 2ης ΥΠΕ, κ. Ροϊλό, ο οποίος μετά την πρώτη θετική απάντηση για παρουσία του σε στρογγυλό τραπέζι στη λήξη του συνεδρίου, δεν απάντησε καν στις συνεχείς κλήσεις των συνδιοργανωτών, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει το πρόγραμμα του συνεδρίου. Το μόνο που έφτασε στα χέρια μας ήταν μέσω της δημάρχου το ακόλουθο μήνυμα απ το γραφείο διοίκησης:
“Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε, καλημέρα σας και χρόνια πολλά!
Η πρόσκλησή σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Διοικητή της 2ης Υ.Πε., ο οποίος πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών, αφού αφουγκράζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και προσπαθεί να συμβάλλει κατά το δυνατόν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά δυστυχώς δε θα μπορέσει να παρευρεθεί στο 14ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων κατά τις ημέρες διεξαγωγής του.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις δράσεις του Συνεδρίου και σας διαβεβαιώνουμε ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου θα στέκεται πάντοτε αρωγός στο έργο σας.
Με εκτίμηση,
Γραφείο Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου”

Οι υπογράφοντες σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες των Κυκλάδων”:

Σίφνου “Το Σμάρι”
Νάουσας Πάρου
Αντιπάρου
Μήλου “Αφροδίτη”
Πάρου “Αρηΐς”
Σερίφου “Η Ανδρομέδα
Ανδρου
Τήνου
Κέας“Η Μελίτη”
Ένωση Γυναικών Κύθνου
Φολεγάνδρου “Πολυκάνδριες”
Σύρου
“Ανωμερίτισσες” Μυκόνου
Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου
Μάρπησσας
Αμοργού