Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως μη νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά τη μεγάλη επένδυση κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων στη θέση «Φερά Γκρεμνά -Βατούδια» της Άνω Μεράς Μυκόνου.

Στο Καλό Λιβάδι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες δύο ξενοδοχειακές επενδύσεις. Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς με σχετική ανάρτηση η οποία αναφέρει: 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ως μη νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την επένδυση για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 340 κλινών στη θέση «Φερά Γκρεμνά -Βατούδια» της Άνω Μεράς, δικαιώνει απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά (την οποία απόφαση μας επικαλείται το ΣτΕ) σχετικά με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της συγκεκριμένης Στρατηγικής Επένδυσης.Ακόμα περισσότερο, η απόφαση αυτή του ΣτΕ αποδεικνύει ότι η τεκμηριωμένη και υπεύθυνη στάση όσων ανησυχούμε για την αλλοίωση του μυκονιάτικου τοπίου και γενικότερα του χαρακτήρα του νησιού και ζητάμε το σεβασμό στο περιβάλλον ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε νέα επένδυση, πέρα από ηθικά σωστή είναι τελικά και νομικά επιβεβλημένη.Σε κάθε περίπτωση η ουσιαστική και μακρόχρονη προσπάθεια που καταβάλουμε για να προστατεύσουμε το νησί από τις συνέπειες μιας άναρχης ανάπτυξης και να διατηρήσουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την παγκόσμια φήμη του, θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουν όλοι ότι η ανάπτυξη μόνο εάν είναι βιώσιμη έχει πραγματική αξία.Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή και ιστορική ευθύνη να αγωνιστούμε και να καταδείξουμε στο σύγχρονο κόσμο και στη νέα γενιά πως η προάσπιση των κατακτήσεων ενός τόπου θέλει τολμηρές αποφάσεις ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες δικαίου.

Επίσης για το ίδιο θέμα έστειλε σχετική ανακοίνωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Μηνάς Λυριστής της ΠΕ Μυκόνου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: 

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια δικαίωση του αγώνα που ξεκίνησα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία συνοδεύτηκε από την αρνητική -ομόφωνη- απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρία (απόφαση την οποία το ΣτΕ επικαλείται).
Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό, κουράγιο και αναγνώριση για όλους όσους ενδιαφερόμαστε για το τρίπτυχο περιβάλλον-μυκονιάτικο τοπίο-ιστορία.
Είναι μια απόφαση που μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε, καθώς το δίκαιο δεν μπορεί να μην θεμελιώνεται στη σύγχρονη κοινωνία.
Το ΣτΕ μάλιστα, εκτός του προφανούς, αναγνωρίζει όλες εκείνες τις πτυχές κακών κειμένων που είχα δημοσίως αναφέρει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της 17ης Ιουλίου 2020 ως Ειδικός Αγορητής της Παράταξης μου, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου ως προσκεκλημένος στις 30 Ιουνίου 2020.
Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως το μέσο επίτευξης στόχων με σκοπό μόνο την βελτίωση του τρόπου ζωής μας αλλά και των επόμενων γενεών. Η πολιτική μου τοποθέτηση λοιπόν, καθιστά δεσμευτικό για εμένα να χρησιμοποιώ λόγο τεκμηριωμένο, συνετό και ανεξάρτητο. Για αυτό και δεν μπορεί ποτέ η θεσμική μου θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράζει απόψεις οι οποίες αντιβαίνουν στο ποιόν μου. Πόσο μάλλον, να αποδέχομαι
και να ψηφίζω κατά το δοκούν κάποιου "μεγάλου αρχηγού", ο οποίος να υποβιβάζει το συμφέρον των συμπολιτών μου προς χάρη του πολιτικού κατεστημένου που εκπροσωπεί.
Τιμώ την ψήφο σας, τιμώ τη θέληση ακόμη και όσων δεν με ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί έτσι είναι το σωστό. Η ευθύνη είναι ιστορική, και παρότι δυστυχώς κάποιοι δεν την αντιλαμβάνονται ως τέτοια, νομίζοντας πως η μη έκφραση θέσεων αποτελεί προοπτική, πάντα θα έρχεται ένα θεσμικό ανώτατο δικαστήριο να τους προσγειώνει στην πραγματικότητα.
Χαιρετίζω την απόφαση του ΣτΕ, χαιρετίζω τον αγώνα μας, χαιρετίζω τον αγώνα του Δήμου Μυκόνου.

ΥΓ. Σε όσους γελούσαν με τις προτάσεις μου εκείνη την περίοδο, αλλά και σε όσους
έστελναν επιστολές για να μου υποδείξουν τι πολιτική "πρέπει να ακολουθήσω", με
χαμόγελο, επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *