Μαύρα σύννεφα πάνω από τον ελληνικό τουρισμό συσσωρεύει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού εκτός από το γεγονός ότι αποσταθεροποιεί την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, ουσιαστικά αφαιρεί την δυνατότητα στην Ελλάδα να απευθυνθεί σε μία μεγάλη αγορά όπως αυτής της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως παραδοσιακά η Ρωσία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της Ελλάδας, σε τουριστικό επίπεδο. Παράλληλα η καλή εικόνα που υπήρχε στο κομμάτι των προκρατήσεων μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έχει ανατραπεί. Η τουριστική αγορά «πάγωσε» σε επίπεδο προκρατήσεων και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί αφού η όποια πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα επισφαλής.

Ο δείκτης των προκρατήσεων κινούταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι είναι εφικτό η τουριστική κίνηση φέτος να υπερβεί – σε επίπεδο εσόδων -, ακόμη και αυτή του 2019, όπου αποτέλεσε το απόλυτο ρεκόρ για την Ελλάδα.

Οι τουριστικοί παράγοντες για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα και δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλες πληγές, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, κάτι που θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να κλείσουν.

Βέβαια τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Παράλληλα η απαγόρευση πτήσεων, αλλά και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα swift δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερους φόβους.

 

 

Πηγη: newsit.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *