Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος πνίγηκε όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon τον έσπρωξαν στη θάλασσα.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι στη θέση του παραιτηθέντος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τοποθετείται ο Χρήστος Στυλιανίδης. Σχολίασε μάλιστα ότι η απόφαση της παραίτησης ήταν «αναπόφευκτη» και «ορθή».

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λίγες ώρες μετά το θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά, προέβη σε μια αδιανόητη δήλωση, εξισώνοντας θύτη και θύμα και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την κοινή γνώμη, ο κ. Βαρβτιτισώτης προχώρησε σε νέα δήλωση στην οποία αναφέρει ότι είναι αδιανόητο κάποιοι να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να εξισώσει το θύμα με τους θύτες και στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη «για τη λανθασμένη διατύπωση».

Ωστόσο, δεν κατεύνασε τα πνεύματα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν ουσιαστικά την «καρατόμηση» του υπουργού.

Η ανάρτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.
Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.

Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».