Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε έκτακτη δήλωσή του από το Ζάππειο, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωση πως παραιτείται από την προεδρία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η ραγδαία αυτή εξέλιξη, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σηματοδοτώντας μία ιστορική αλλαγή σελίδας για το κόμμα, με διαδοχή στο “τιμόνι” μετά από 15 χρόνια.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

“Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Να σταθείς απέναντι στην ιστορία, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν, απέναντι στον εαυτό σου. Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μη τις λαμβάνω εν θερμώ. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία 24ωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια και αν ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο αλλά ελπιδοφόρο και δημιουργικό.

Μίλησα για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Προσθέτω σε όλα αυτά την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί.

Υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο πολλές φορές, γεμάτο παγίδες άλλες φορές, αλλά ήταν συναρπαστικό. Έαν μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ο κορμός της Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας στην ιστορία.

Αυτό το ταξίδι ήταν μια μέρα μάχης κάθε μέρα. Αντιμετωπίσαμε μία Ευρώπη που ήταν εχθρική απέναντι στην Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε πιέσεις και εκβιασμούς από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα που έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα. Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε. Για την έξοδο από τα Μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους, την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που πετύχαμε. Όπως θα έλεγε και ο ποιητής αυτό το έργο ήταν δικό σας και δικό μας.

Ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι μάχες που κερδίσαμε και χάσαμε αποτελούν την παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι στη λαϊκή εντολή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα. Τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην αντιπαράθεση με τα δικά μας προβλήματα.

Μία διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας, αλλά αφορά και τη δημοκρατία μας.

Αυτή την πεποίθησή μου θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λογο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με την πράξη μου. Το νέο κύμα στην κοινωνά, στην τέχνη, στην πολιτική, περνά είτε με συγκρούσεις, είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.

Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος. Δεν θα είμαι υποψήφιος. θα είμαι, όμως, παρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις διαδικασίες.

Η απόφασή μου έχει ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου πως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι και πιο χρήσιμος και χωρίς αξιώματα. Η μάχη για τις ιδέες και την προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που μπορεί να κατέχει κανείς

Στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και χωρίς αξιώματα.

Θέλω να απευθυνθώ στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους. Και να τους αισθάνομαι δίπλα μου. Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που ακόμα δεν έχουμε ταξιδέψει.

Ζούμε σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων. Η πίστη στις αξίες μας,, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, το εμείς πάνω από το εγώ είναι ο δρόμος για να προσπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σε όσους μας στήριξαν. Το ταξίδι συνεχίζεται. Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου, άλλοι να λυπάστε. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Ζούμε σε μια περίοδο έντονων εντάσεων. Η πίστη στις αξίες μας και η προσήλωσή μας στη Δημοκρατία και την Ελευθερία, η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, η ενότητα, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες

Η προοδευτική παράταξη θα είναι οδηγός. Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό τον σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Υπηρετώ την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *