Ο καρδιολόγος και αναπληρωτής γραμματέας του τομέα υγείας του Κινήματος ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η υγεία πρέπει να αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι μόνον όσων έχουν το προνόμιο να διαμένουν σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας όπου οι υποδομές υγείας είναι πιο άρτια εξοπλισμένες. «Στην πορεία μου ως καρδιολόγος, καθώς συμμετείχα σε πολλές εθελοντικές δράσεις με σκοπό να προσφέρω στους νησιώτες την μικρή αρωγή μου ως προς την φροντίδα της υγείας τους καλύπτοντας εν μέρει τα κρατικά κενά, ένιωσα βαθιά την αγωνία που τους προκαλούν οι εν λόγω ελλείψεις, οι οποίες τους καθιστούν αδύναμους μπροστά στον φόβο της αρρώστιας. Όμως, στους δύσκολους καιρούς τους οποίους διανύουμε είναι αδήριτος η ανάγκη οι νησιώτες μας να λαμβάνουν την φροντίδα υγείας που τους αρμόζει ώστε να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τα νησιά για να τύχουν της ιατρικής περίθαλψης που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες τους», πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Το ΕΣΥ πρέπει να προασπίζει με επάρκεια την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών στα Νοσοκομεία. Ωστόσο, είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υφίστανται, λόγω των αποστάσεων, της αραιής συγκοινωνιακής σύνδεσης, αλλά και της εποχιακής αστάθειας λόγω του τουρισμού. Οι ανάγκες, όμως, της περίθαλψης απαιτούν κυρίως αντιμετώπιση των επειγόντων, εκτάκτων και χρόνιων περιστατικών».

Ακόμη τόνισε ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπαρχόντων δευτεροβάθμιων Νοσοκομείων και η πλήρης κάλυψη τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επισήμανε ότι «όσον αφορά στις Κυκλάδες το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν μπορεί να αποψιλώνεται από ιατρικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο της Νάξου να μην γίνεται ένας τοκετός και μια στοιχειώδης χειρουργική επέμβαση, ενώ και το Νομαρχιακό νοσοκομείο της Σύρου να γίνεται διακομιστικό κέντρο για τα εμφράγματα και όχι μόνο».

«Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα νησιά περισσότερο από αλλού πρέπει να είναι πρωτογενής υποχρέωση της Πολιτείας», είπε. Και συνέχισε με κάποιες επιπλέον προτάσεις:

• Τα περισσότερα νησιά χρειάζονται ένα Κέντρο Υγείας με βασικές ειδικότητες ώστε ο αγώνας για την αντιμετώπιση του κινδυνεύοντος αρρώστου όπου το επιτρέπει η κατάσταση του να δοθεί επιτόπια γιατί η απώλεια χρόνου μπορεί να αποβεί μοιραία. Το πιο μικρό νησί πρέπει να έχει ένα μόνιμο γιατρό.

• Κάθε νησί πρέπει να «δορυφοποιηθεί» γύρω από το πλησιέστερο Νοσοκομείο, για να καλύπτει τις υγειονομικές του ανάγκες. Παράλληλα, απαιτείται η διασύνδεση και η κάλυψη των νησιών με τριτοβάθμια Νοσοκομεία καθώς και η εγκατάσταση υπηρεσίας τηλεϊατρικής με πολυδύναμο κεντρικό φορέα στην Αθήνα που θα καλύπτει όλες τις ειδικότητες-ειδικά τις επείγουσες-με άμεση επικοινωνία, των ιατρών και νοσηλευτών των νησιών αυτών.

• Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών, αλλά και των θαλάσσιων διακομιδών με πλωτά στελεχωμένα και εξοπλισμένα ασθενοφόρα που θα ανήκουν στα Β’ Βάθμια Νοσοκομεία με τη δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ για τον συντονισμό τους.

• Πέρα από τα παραπάνω βασικό είναι να δοθούν κίνητρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ενδιαφέροντος από γιατρούς για διορισμό σε νησιωτικές δομές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω θετικού κινήτρου εντοπιότητας, με οικονομικά-μισθολογικά κίνητρα ή και πρόβλεψη μετάθεσης ως επιλογή του μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

• Τέλος, η αξιοποίηση του ιατρικού τουρισμού εκ μέρους των υγειονομικών δομών των νησιών, μπορεί να τα ωφελήσει οικονομικά. Προϋποθέτει όμως την δυνατότητα αντιμετώπισης χρόνιων περιστατικών (π.χ. νεφροπαθείς).

Η ανάγκη εξειδίκευσης του κεφαλαίου «Υγεία στα νησιά» στο νέο ΕΣΥ που προετοιμάζει η Παράταξη μας θα δίνει απαντήσεις με εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στον μεγάλο ασθενή που λέγεται υγειονομική περίθαλψη των νησιών. Η ανάγκη αυτή είναι πρόδηλη και να είστε σίγουροι ότι τα νησιά ελπίζουν σε μας.