Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές επιβεβαίωσε χθες και ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο χάρτης των περιφερειών βάφτηκε και πάλι γαλάζιος, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν να διαγωνίζονται για τη β’ θέση.

Οι υποψήφιοι της ΝΔ κέρδισαν την εκλογική μάχη στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο. «Γαλαζοπράσινη» βάφτηκε η Κρήτη, αφού ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, είχε τη στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να πετύχει ένα θεαματικό 80%.

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι ήρθαν επίσης πρώτοι, αν και δεν εξελέγησαν, στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας και Βόρειου Αιγαίου.

Μάλιστα στις δύο περιφέρειες, που δεν είχαμε νίκη των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, στο Ιόνιο και τη Δυτική Μακεδονία, την πρωτιά πήραν «αντάρτες» της ΝΔ και όχι υποψήφιοι άλλων κομμάτων.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας εδώ.

Στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, των Αθηναίων, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης εξασφάλισε άνετο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, αλλά δεν έπιασε το πολυπόθητο 43% + 1. Έτσι θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα έχει όπως όλα δείχνουν τη στήριξη και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έμεινε τρίτος. Η ψαλίδα είναι πάντως μεγαλύτερη των 25 μονάδων.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την άλλη ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας πήρε ένα ισχνό μόνο προβάδισμα (27% έναντι 26%) έναντι του Στέλιου Αγγελούδη, που περνάει με φόρα στον δεύτερο γύρο, έχοντας σοβαρές ελπίδες στήριξης και από τους άλλους υποψηφίους. Στην τρίτη θέση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Πέγκας με 20,5% και στην τέταρτη του ΚΚΕ, Βασίλης Τομπαλούδης (6,2%).

Στον Πειραιά ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, επανεκλέγεται με το εντυπωσιακό 70%. Θριαμβευτική επανεκλογή με ποσοστό άνω του 83% για τον Γιώργο Παπανικολάου στη Γλυφάδα, που εξασφάλισε τρίτη θητειά. Εντυπωσιακό το επίτευγμα της έκτης διαδοχικής θητείας για τον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι.

Από τους δήμους της περιφέρειας ξεχωρίζουν η εκλογή από τον πρώτο γύρο του Αχιλλέα Μπέου στον Βόλο και του Θανάση Μαμάκου στη Λάρισα – δύο περιοχές που χτυπήθηκαν ανελέητα από τις πλημμύρες.

Συνολικά 246 δήμοι της χώρας εξέλεξαν δήμαρχο από τον πρώτο γύρο.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους της χώρας