Σύσκεψη εργασίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και των παραγωγικών φορέων της Νάξου με 10μελές κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μανώλη Κουτουλάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο γραφείο-συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Νάξο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, ο Δ/ντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών Γιώργος Ρίγγας και η Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αθηνά Φωκά, και από την πλευρά των παραγωγικών φορέων οι Πρόεδροι του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ν.Κουτελιέρης, του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Γ. Παπαδόπουλος, της Ένωσης Ξενοδόχων Εμ. Μπαρδάνης. Παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κ. Μονογυιού και Φ. Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Δ. Λιανός, ο Αντιδήμαρχος Δ. Μανιός, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από τη Νάξο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και αναλύθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν μετά από 10 χρόνια κρίσης, δύο χρόνια της πανδημίας και πρόσφατα με τις επιπτώσεις του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων και οι φορείς έθεσαν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και άλλα θέματα που ζήτησαν να τεθούν υπόψη προς τα αρμόδια Υπουργεία. Ενδεικτικά ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
  • Θέματα ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων με επικέντρωση στις γραμμές δημοσίου συμφέροντες (άγονες γραμμές).
  • Η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου των καυσίμων και στα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που ισχύει τώρα για τα μικρά νησιά, και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, δεδομένου ότι τώρα εξαιτίας της πολεμικής κρίσης τα καύσιμα είναι σημαντικά πιο ακριβά στις Κυκλάδες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για ένα θέμα που το Επιμελητήριο Κυκλάδων διεκδικεί επίμονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
  • Περαιτέρω βελτίωση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και επιτάχυνση της εξόφλησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Το δυσβάσταχτα αυξημένο κόστος ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενέργειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις ενόψει της νέας σεζόν.
  • Το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού, που φέτος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Κυκλάδων και επικοινωνήθηκαν από την πλευρά του Γενικού γραμματέα τρόποι αντιμετώπισής τους και δόθηκαν άμεσες απαντήσεις για τη διατήρηση και βελτίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την ένταξη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των άγονων γραμμών. Επίσης, τις θέσεις τους κατέθεσαν οι βουλευτές και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης κατανόησης των ιδιαίτερων θεμάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκε ενδεικτικά επιτόπια επίσκεψη στην εταιρεία ORGANIC ISLANDS, μια καθετοποιημένη παραγωγική επιχείρηση της Νάξου που συνδυάζει την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, την τυποποίηση, τη συσκευασία και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων με βιώσιμους όρους.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 10 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου, στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκης και κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Νάξου Γ. Μαργαρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ε. Κατσάνη, ο Δήμαρχος Δ. Λιανός και οι τοπικοί εκπρόσωποι α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και διοικητικά στελέχη των Υπηρεσιών του Δήμου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γ. Αλεξανδράκης, ο Περιφερειακός Δ/ντής Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων κ. Γκίζης και όλοι οι επικεφαλής των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών Νάξου.

Στην σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, η χρηματοδότηση και η δρομολόγηση κάλυψης των αναγκών για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών των Μικρών Κυκλάδων αλλά και της Νάξου καθώς και άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (θέματα ύδρευσης, εκδηλώσεων Πολιτισμού-Αθλητισμού, κ.ά.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *