Τα τρία πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες μέσα σε ελάχιστες μέρες, με 16 νεκρούς μέχρι τώρα, 63 τυχερούς-άτυχους διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, στο τελευταίο εξ αυτών ανοιχτά της Πάρου, αποτυπώνουν  την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού.

Τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών στις Κυκλάδες αλλά και  η καταδικαστέα σε ανθρωπιστικό και σε νομικό επίπεδο πρακτική των pushbacks αποκαλύπτουν με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιτρέπει στους διακινητές να εκτελούν ανενόχλητοι «το έργο τους» διά μέσου του Αιγαίου,  αρκεί να μην προσεγγίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική επιλογή η οποία επιτρέπει  ελεύθερα  την  θανατηφόρα διαδρομή στο κέντρο του Αιγαίου και τον διάπλου της Πελοποννήσου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές αθώων ανθρώπων. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Είναι προφανές ότι όλα γίνονται  για την ικανοποίηση και τους ψήφους της ακροδεξιάς.

Στον αντίποδα η Παριανή κοινωνία, με υπευθυνότητα ανταποκρίθηκε  άμεσα, με μία μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης, βοηθώντας στην υποδοχή και στη διαμονή των διασωθέντων, προσφέροντας τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν τα μέλη  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έσπευσαν να  ενισχύσουν τις προσπάθεια των τοπικών αρχών. Με ελάχιστους πόρους, Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία και Κέντρο Υγείας προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στην έκτακτη συνθήκη διαχείρισης του ναυαγίου, των ναυαγών, κατάσταση η οποία υπερβαίνει τις αντοχές τους.

Η δήλωση δε του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κου Πλακιωτάκη ότι “φιλοξενούνται σε οργανωμένη δομή” (στην πραγματικότητα, στο κλειστό κτίριο λόγω διακοπών του Επαγγελματικού Λυκείου) που δημιούργησε εύλογη σύγχυση στην Πάρο, ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι Παριανοί από πρώτο χέρι τα επικοινωνιακά ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την εργαλειοποίηση του θέματος και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη  πολιτική της και

  1. να περιθάλψει τους ναυαγούς σε ασφαλείς και υγειονομικά οργανωμένες υποδομές και να εφαρμόσει τα οριζόμενα στο Διεθνές Δίκαιο,
  2. να σεβαστεί τους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά, οργανώνοντας άμεσα την ταφή τους,
  3. να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου να διεκδικήσει μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που θα επιδεικνύει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η παροχή νόμιμης ασφαλούς διέλευσης για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, αποτελεί συμβατική υποχρέωση σύμφωνα με τις Διεθνές Δίκαιο.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *