Κορυφαία θέση στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσόγειο διατηρεί η Ελλάδα, με τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη να παραμένουν στις τρεις πρώτες θέσεις για πέμπτη συνεχή χρονιά μεταξύ 30 προορισμών που εξετάζονται, ενώ “ελληνική υπόθεση” συνιστά και το Top 10, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Algean Property, “Yields Report 2022: Ride the Wave”.

Για έκτη χρονιά, η Algean Property διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις μέσες ακαθάριστες αποδόσεις ενοικίασης εξοχικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε 30 μεσογειακούς προορισμούς, αναδεικνύοντας τις τάσεις μετά την πανδημία.

Σε αυτούς τους ασταθείς καιρούς και ενώ οι επενδυτές πασχίζουν να βρουν ελκυστικές περιοχές για να επενδύσουν, η αγορά ακινήτων στο εξωτερικό παραμένει ένας ενδιαφέρον τομέας που προσφέρει ισχυρές αποδόσεις. Η μεσογειακή αγορά εξοχικών κατοικιών έχει αποδειχθεί, παρά την πανδημία, ένας δυναμικός και ανθεκτικός τομέας της παγκόσμιας βιομηχανίας ακινήτων, προσελκύοντας επενδυτές από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Οι ανταγωνιστικές τιμές πώλησης και οι υψηλές αποδόσεις των ενοικίων επέτρεψαν στην Ελλάδα να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως κορυφαία στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσόγειο, ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες επιδόσεις του τουρισμού εξασφαλίζουν περαιτέρω ανάπτυξη.

Η ανάλυση της Algean Property για το 2022 δείχνει ότι η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη παραμένουν οι κορυφαίοι προορισμοί στη Μεσόγειο, τεκμηριώνοντας περαιτέρω την επενδυτική τους δυναμική, ακόμη και στην αγορά εξοχικής κατοικίας μετά την πανδημία.

Πρώτη των πρώτων η Μύκονος

Για έκτη φορά, η Μύκονος, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (ήπιος καιρός, όμορφες παραλίες) και το ισχυρό brand name της, είναι ο προορισμός με τις καλύτερες επιδόσεις, με μέση μικτή απόδοση 7,4%. Η αυξημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο των τιμών, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό. Αυτό εξηγεί τη μείωση των αποδόσεων, σε σύγκριση με το 2019 (8,2%).

Η Πάρος (7,1%) είναι ένας από τους προορισμούς που μπόρεσε να αυξήσει την απόδοσή του, σε σύγκριση με 2019 (6,5%). Παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν, η αύξηση των ενοικίων ξεπέρασε την άνοδο των τιμών πώλησης με αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση, περιορίζοντας περαιτέρω τη διαφορά με τη Μύκονο. Συνολικά, η Πάρος μπόρεσε να επωφεληθεί από τη Μύκονο από τις δευτερογενείς επιδράσεις της Μυκόνου με τα νησιά γεωγραφικά να είναι κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό επέτρεψε νέες επενδύσεις και περισσότερα πολυτελή έργα, αυξάνοντας την τιμή πώλησης, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των τουριστών και η ανεκπλήρωτη ζήτηση από την πανδημία επέτρεψαν την ταχεία αύξηση των ενοικίων.

Από την άλλη, η τιμή πώλησης και τα ενοίκια της Σαντορίνης παρουσίασαν μικρή αύξηση, σε σύγκριση με το 2019, αλλά οι συνολικές επιδόσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019 (6,3%).

Η Σκιάθος και η Τυνησία μοιράζονται την 4η και 5η θέση, με τις τιμές πώλησης, τα ενοίκια και τις αποδόσεις να παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με το 2019 (6,0%).

Στην 6η θέση ακολουθεί το Πόρτο Χέλι (5,3%), που κατάφερε να αυξήσει τις αποδόσεις, σε σύγκριση με το 2019 (5,1%) ως αποτέλεσμα της ελαφράς μείωσης των τιμών πώλησης, ενώ η Δαλματική Ακτή παρέμεινε στην 7η θέση, με τις τιμές πώλησης, τα ενοίκια και τις αποδόσεις να παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με το 2019 (5,1%).

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί συμπληρώνονται από τη Χαλκιδική, τα Χανιά και την Κεφαλονιά, που μοιράζονται την ίδια απόδοση 4,8%, με την Κεφαλονιά να παρουσιάζει σημαντική αύξηση της απόδοσής της, σε σύγκριση με το 2019 (4,1%), η οποία εξηγείται από την αύξηση των ενοικίων που ξεπερνά την αύξηση των τιμών πώλησης.

Οι υπόλοιποι 20 προορισμοί κατέγραψαν τις ακόλουθες μέσες ακαθάριστες αποδόσεις: Ελούντα (4,6%), Ζάκυνθος (4,6%), Ρόδος (4,5%), Ακτή Μαυροβουνίου (4,5%), Κέρκυρα (4,3%), Νίκαια (4,3%), Τουρκία – Μεσογειακές ακτές (4,3%), Αθηναϊκή Ριβιέρα (4,2%), Μαρμπέγια (4,2%), Τουρκία – Ακτή Αιγαίου (4,0%), Μαγιόρκα (3,7%), Σαιν Τροπέ (3,7%), Μεσσηνία (3,6%), Σαρδηνία (3,5%), Τελ Αβίβ (3,4%), Ίμπιζα (3,3%), Κάννες (3,3%), Κάπρι – Ακτή Αμάλφι (3,3%), Πάφος (2,7%) και Μάλτα (2,5%).

Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Τελ Αβίβ είναι μερικοί άλλοι προορισμοί που έχουν ξεχωρίσει. Η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στις αποδόσεις, αντανακλώντας την αυξανόμενη δημοτικότητα του τουρισμού στην περιοχή, η οποία είχε επίσης ως αποτέλεσμα σημαντικές επενδύσεις σε όλη τον τομέα της φιλοξενίας (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και αναβαθμίσεις των αεροδρομίων).

Η Κεφαλονιά παρουσίασε αύξηση 17% στην απόδοσή της, από 4,1% το 2019 σε 4,8% το 2022, ενώ η Ζάκυνθος παρουσίασε αύξηση της απόδοσης κατά 21% από 3,8% το 2019 σε 4,6% το 2022.

Για το Τελ Αβίβ, η ανατίμηση του ισραηλινού σέκελ, σε σύγκριση με ευρώ έπαιξε επίσης ρόλο στην αύξηση, τόσο των τιμών πώλησης, όσο και των ενοικίων.

Κατά μέσο όρο οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 1.800 €/m2 και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 1.500 €/εβδομάδα. Δεδομένου ότι και οι δύο μεταβλητές παρουσίασαν έντονη άνοδο, η συνολική απόδοση αυξήθηκε ελαφρώς, σε σύγκριση με το 2019 (3,4% έναντι 3,3%).

Το Κάπρι, στην ακτή Αμάλφι είναι ένας ακόμη προορισμός που παρουσίασε αύξηση, ιδίως στο ενοίκιο, που ανά εβδομάδα το 2022 είναι κατά 1.000 ευρώ υψηλότερα, σε σχέση με το 2019. Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν βραδύτερα, κατά 500 €/m2, και ως εκ τούτου, οι συνολικές αποδόσεις αυξήθηκαν από 3,1% το 2019, σε 3,3% το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, η τιμή καταλόγου μπορεί να είναι περίπου 10% πάνω από την τελική τιμή συναλλαγής. Εάν λάβουμε υπόψη αυτή τη διαφορά στις τιμές, οι πραγματικές αποδόσεις μπορεί να είναι 0,5%-1% υψηλότερες σε απόλυτους όρους, σε σύγκριση με τα στοιχεία που αναφέρονται.

Οι υψηλότερες τιμές πώλησης οδηγούν σε μεγαλύτερη διαφορά (οι αποδόσεις της Μυκόνου αυξάνονται από 7,4% σε 8,3%), ενώ οι χαμηλότερες τιμές πώλησης, όπως στην Ελούντα, είναι πιο κοντά σε μια διαφορά 0,5% σε απόλυτους όρους μεταξύ των αποδόσεων (4,6% έναντι 5,1%).

Πολλά υποσχόμενη η αγορά εξοχικής κατοικίας

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και παρά την πανδημία, η αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο έχει εξελιχθεί σταθερά από ένα πολλά υποσχόμενο τμήμα της κτηματαγοράς στον πιο δυναμικό και ενεργό τομέα του  κλάδου των ακινήτων στην περιοχή.

Συγκριτικά, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, τα ευρήματα του 2019 με εκείνα του 2022 παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα. Συνολικά, στις 30 τοποθεσίες που εξετάζονται οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί και, ως εκ τούτου, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, μια τάση που είχε ήδη προβλεφθεί από την προηγούμενη έκθεση της Algean Property, το 2019.

Η αυξημένη ζήτηση, ιδίως στους πολυτελείς προορισμούς και στο πολυτελές τμήμα της αγοράς ακινήτων στη Μεσόγειο, είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και χαμηλότερες αποδόσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ζήτηση σε όλους τους μεσογειακούς προορισμούς διακοπών εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία να “οδηγούν την κούρσα”. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, με ορισμένες τοποθεσίες να παρουσιάζουν μικρές αυξήσεις στις αποδόσεις και άλλες να παρουσιάζουν πιο σημαντική αύξηση, η οποία εξηγείται κυρίως από τα στοιχεία των ενοικίων που αυξάνονται ταχύτερα από την τιμή πώλησης.

Οι οικονομικοί παράγοντες (πληθωρισμός και τα μέχρι στιγμής χαμηλά επιτόκια) και οι αλλαγές στη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών (π.χ. αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες λόγω της πανδημίας) ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις τάσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων των τελευταίων ετών, η αγορά μιας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το 45% των πελατών αγοράζουν ήδη το εξοχικό τους ως πιθανή επένδυση. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) ο επενδυτής επωφελείται από την αυξημένη μελλοντική αξία και ταυτόχρονα “περιποιείται” τον εαυτό του με την απόκτηση μιας πολυτελούς κατοικίας. Η αναγκαιότητα του μοντέλου εργασίας από το σπίτι έχει επίσης “θολώσει” τα όρια μεταξύ κύριας και εξοχικής κατοικίας. Αυτό επέτρεψε σε πολλά άτομα να περνούν περισσότερο χρόνο στη δεύτερη κατοικία τους όπου μπορούν να εργάζονται, ενώ απολαμβάνουν το μεσογειακό κλίμα και τον τρόπο ζωής. Ως αποτέλεσμα, η κλασική αγορά εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο και οι προορισμοί γίνονται όλο και περισσότερο “αγορές πρώτης κατοικίας”.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ενώ οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται τα ενοίκια αυξάνονται επίσης, αλλά στις περισσότερες περιοχές με βραδύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων.

Αυτό υποστηρίζεται από τα ποσοτικά ευρήματα της Eurostat, τα οποία επισημαίνουν ότι 2010-2021 και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. η αύξηση των τιμών πώλησης ξεπέρασε την αύξηση των ενοικίων. Για παράδειγμα, το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Με σχεδόν το ήμισυ των εξεταζόμενων τοποθεσιών να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα αριθμητικά στοιχεία για τα ελληνικά ακίνητα δείχνουν ότι από το 2018 έως το 2021 οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί από 10% έως 30%, ανάλογα με την τοποθεσία.

 

Πηγή: money-tourism.gr