Ο Θεός έγινε ορατός!

Κάποιοι λένε με μεγάλη ευκολία: «Το Θεό δεν τον έχω δει ποτέ!».

Ποιος άραγε θα μπορούσε να κοιτάξει πρόσωπο με πρόσωπο αυτόν που είπε: «…Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να με δει και να μείνει ζωντανός!» (Εξ 33,20).

Όμως, ο Θεός φανερώθηκε στους ανθρώπους: «Παρότι είναι αόρατες και η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεϊκή του ιδιότητα, μπορούσαν να τις δουν μέσα στη δημιουργία, από τότε που έγινε ο κόσμος» (Ρωμ1,20).

Στη συνέχεια ο Θεός έγινε ορατός και φανερός στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αρκετούς αιώνες πριν, ο ερχομός του Γιου του Θεού αναγγέλθηκε από τη Γραφή.

Ο τρόπος όμως της ενσάρκωσης ξεπερνά την ανθρώπινη λογική: «Όταν όμως έφτασε η ώρα που είχε καθορίσει ο Θεός, απέστειλε τον Υιό του» (Γαλ 4,4) και « ο Χριστός ήρθε» (Εφ 2,17). Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι άνθρωποι της πίστης ζούσαν με αυτή την υπόσχεση.

Η Σαμαρίτισσα είπε στον Ιησού: «Ξέρω ότι θα έρθει ο Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός: όταν έρθει εκείνος, θα μας τα εξηγήσει όλα». «Εγώ είμαι», της λέει ο Ιησούς, «εγώ που σου μιλάω αυτή τη στιγμή»(Ιω 4,25-26).

Αγαπητοί αδελφοί και αγαπητές αδελφές,

Με ιδιαίτερη πνευματική διάθεση διανύσαμε την περίοδο της Παρουσίας. Η ελπίδα, η χαρά αλλά και η μεταμέλεια, καθώς και η φιλεύσπλαχνη αγάπη, στις οποίες ασκηθήκαμε επαγρυπνώντας ενάντια στην ολιγωρία και τη θρησκευτική αμέλεια, δημιούργησαν σε μας τη χαρούμενη προσμονή του Ερχομού του Κυρίου στις καρδιές μας.

Ο προφήτης Ησαϊας, ο Ιωάννης Βαπτιστής, η Μαριάμ και ο Ιωσήφ, τα «βιβλικά» πρόσωπα της Παρουσίας, που ως πρότυπα ζωής κατευθύνουν την πορεία μας, μας οδηγούν στην κορύφωση του Μυστηρίου της Ενσάρκωσης. «Μάθετε το καλό να κάνετε, τη δικαιοσύνη επιδιώξτε, τον καταπιεσμένο βοηθήστε το δίκιο αποδώστε στο ορφανό, υποστηρίξτε την υπόθεση της χήρας» (Ησ. 1,17).

Ο Ιωάννης, με το κήρυγμά του μας διδάσκει να αναμένομε τη σωτηρία, προετοιμάζοντας την καρδιά: «ισιώστε το δρόμο, να περάσει ο Κύριος» (Ιω.1,23). Η Παναγία, μητέρα και πρότυπο προσμονής στην πίστη, μας θυμίζει το δώρο της ζωής και της οικογένειας. Ο Ιωσήφ, «άνδρας δίκαιος» (Μτ. 1,19), πρότυπο βιβλικά πτωχού, μας μαθαίνει ότι να «προσμένουμε» σημαίνει να αγωνιζόμαστε με πίστη.

«Προσμένοντας» λοιπόν να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, την αποκάλυψη του Θεού της υπόσχεσης, που στο πρόσωπο του Χριστού φανέρωσε την πιστότητά του στον άνθρωπο, σημαίνει πως εμείς αναγνωρίζουμε Εκείνον ως μοναδικό Λυτρωτή και Σωτήρα μας!

Εγώ, εσείς, όλοι μας: Τον συναντήσαμε; Τον ακούσαμε; Πιστέψαμε στο λόγο Του; Τον βάλαμε σε πράξη;

Αν ναι, τότε ας γιορτάσουμε, ας χαρούμε και ας δοξολογήσουμε τη Γέννησή Του!

Καλά Χριστούγεννα αδελφοί και αδελφές μου και γαληνεμένη Νέα Χρονιά!

 

+ Πέτρος

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *