Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του market pass, ενώ ένα μήνα αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 200.000 νέους ηλικίας 18 και 19 ετών για το youth pass των 150 ευρώ. Οι πληρωμές υπολογίζονται για τους πρώτους εντός του Οκτωβρίου, ενώ για τους δεύτερους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός για τους νέους προέβλεπε τη χορήγηση του επιδόματος νωρίτερα, τελικά η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Οι δικαιούχοι του youth pass θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Το ποσό θα χορηγηθεί σε ψηφιακή κάρτα και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις, όπως θέατρο, σινεμά, συναυλίες.

Οι νέοι θα λάβουν youth pass για δύο συνεχόμενα έτη, με την ενίσχυση να ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 300 ευρώ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται ότι «παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών».

Δικαιούχοι είναι «φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ό έτος». Ως εκ τούτου οι νέοι που θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα παίρνουν 150 ευρώ και την επόμενη χρονιά που θα έχουν γίνει 19 ετών θα λαμβάνουν άλλα 150 ευρώ.

Φέτος το youth pass θα λάβουν οι νέοι που είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι γεννήθηκαν το 2004) και το 19ο έτος (όσοι γεννήθηκαν το 2003). Το 2024 θα λάβουν για δεύτερη χρονιά τα 150 ευρώ του επιδόματος οι περυσινοί 18άρηδες που έγιναν φέτος 19 ετών και όσοι συμπληρώνουν φέτος τα 18 χρόνια τους. Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του market pass 2, η οποία θα υποδεχθεί τις νέες αιτήσεις έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. To επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα χορηγηθεί σε μία δόση ως εξής:

• Εως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

• Εως τις 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις τους εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έλαβαν το market pass 1 δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα εντοπισθούν από την ΑΑΔΕ με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *