Μέσα σε λίγα λεπτά η απόφαση για την κύρια σύνταξη, την ίδια μέρα το μέρισμα, σε ενάμιση μήνα το εφάπαξ, σε 2 μήνες η επικουρική σύνταξη.

Αυτόματα θα βγαίνουν οι συντάξεις και το εφάπαξ από το Δημόσιο για το 60% με 70% των υπαλλήλων που καταθέτει αιτήσεις και έχουν μόνο ένα Ταμείο.

Η ένταξη του Δημοσίου στην ψηφιακή απονομή σύνταξης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και θα μπει σε πλήρη και καθολική λειτουργία σύντομα, ίσως και αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι υποψήφιοι προς συνταξιοδότηση υπάλληλοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μία αίτηση και αμέσως θα αντλούνται μέσω του ΔΑΥΚ (του Δελτίου Υπηρεσιακής Κατάστασης) οι αποδοχές τους, οι εισφορές στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, καθώς και στο Μετοχικό τους Ταμείο (ΜΤΠΥ).

Σειρά έκδοσης…

Με βάση τα υπηρεσιακά τους στοιχεία και τις συντάξιμες αποδοχές τους, θα βγαίνει άμεσα η κύρια σύνταξη που θα είναι οριστική.

Η έκδοση της κύριας θα ξεκλειδώνει όλες τις άλλες παροχές που συνδέονται με αυτή, δηλαδή την απονομή επικουρικής σύνταξης, την απονομή του εφάπαξ, αλλά και του μερίσματος. Η απονομή του μερίσματος από το ΜΤΠΥ προηγείται σήμερα έναντι όλων των άλλων παροχών, καθώς το Ταμείο εφαρμόζει ήδη το αυτοματοποιημένο σύστημα και μπορεί να πληρώνει στο τρίμηνο από την υποβολή της αίτησης. Ενδεικτικά, το ΜΤΠΥ θα πληρώσει τον Μάιο όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Ιανουάριο του 2022 και ειδικά για τα μερίσματα χηρείας θα πληρωθούν μέχρι και οι αιτήσεις του Μαρτίου.

Με την καθολική ψηφιακή απονομή συντάξεων όμως, όλες οι παροχές θα βγαίνουν συντομότερα με την εξής σειρά:

1 Απόφαση κύριας σύνταξης αυθημερόν με την υποβολή αίτησης.

2 Απόφαση μερίσματος την ίδια μέρα με την έκδοση της κύριας σύνταξης.

3 Απόφαση και πληρωμή του εφάπαξ στον ένα μήνα μετά τη συνταξιοδότηση.

Σε λιγότερες από 90 ημέρες, χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και χωρίς υπερημερίες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι ξεκίνησαν να εντάσσονται σταδιακά στη διαδικασία απονομής από τα τέλη του 2021», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους στους οποίους εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις, μέσω του νέου αυτού συστήματος.Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «στη συζήτηση, που ακολούθησε, τόσο οι πιστοποιημένοι όσο και οι νέοι συνταξιούχοι συμφώνησαν πως η διαδικασία ανάθεσης σε λογιστή ή δικηγόρο της έκδοσης της κύριας σύνταξης:

– συνιστά μια εύκολη και φιλική διαδικασία για τον πολίτη, καθώς αυτή ξεκινά μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης κύριας σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου εκεί επιλέγει και τον πιστοποιημένο που θα “τρέξει” τον φάκελο συνταξιοδότησης,

– αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ, για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα, υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών,

– οι πιστοποιημένοι παρέχουν σε όλα τα στάδια απονομής της σύνταξης άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους εν αναμονή συνταξιούχους, λύνοντας παράλληλα τα όποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν (ελλείψεις δικαιολογητικών, συνεννοήσεις με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, κ.λπ.),

 

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *