Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Παρασκευή το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ένα ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.

«Χθες συνήλθε για 15η φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Δέχτηκα τη σύστασή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Η ανακοίνωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με λήξη της πανδημίας, ενός ανεπίσημου όρου που δεν χρησιμοποιείται στην τεχνική ορολογία του ΠΟΥ.

O οργανισμός σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020, μια κίνηση που επιτάχυνε την αντίδραση των κυβερνήσεων και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Όμως, παρά την πρόοδο και τη λήξη της πανδημικής φάσης, ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ.

Η ιστορική ανακοίνωση της Παρασκευής «δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει εκλείψει ως απειλή για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο Γκεμπρεγιέσους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός θανάτων μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 100.000 νεκρών ανά εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε περίπου 3.500 στις 24 Απριλίου.

Στην αντιμετώπιση της κρίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και έσωσαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μήνες μετά την απόφαση των περισσότερων κυβερνήσεων να άρουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες και τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.

 

 

in.gr

Μετά το πανδημικό κύμα ο κοροναϊός περνά σε ενδημική φάση, κατά την οποία θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους αλλά χωρίς απότομες εξάρσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *