Η Περίσσα, ο Περίβολος και η Βλυχάδα απομένουν να υδροδοτηθούν, όντας σίγουρα οι τελευταίοι οικισμοί στη Σαντορίνη και άγνωστο πόσοι ακόμη στις Κυκλάδες. Σίγουρα το Ημεροβίγλι, ένας από τους διασημότερους οικισμούς στον κόσμο, μόνο να χαίρεται μπορεί που το 2023 έχει νερό. Πάλι καλά.

Οι ενέργειες για την υδροδότηση του Ημεροβιγλίου ξεκίνησαν το 2013 όταν η ΔΕΥΑΘ μαζί με το δίκτυο της αποχέτευσης κατασκεύασε και το δίκτυο ύδρευσης με επιπλέον επέκτασή του στο εξωτερικό κομμάτι του το 2014. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού και οι αυξανόμενες ανάγκες απαίτησαν την περαιτέρω επέκταση της αφαλάτωσης των Φηρών για να υδροδοτηθεί το Ημεροβίγλι, ώσπου το Μάρτιο του 2019, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΘ, υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας αφαλάτωσης των Φηρών καθώς και των έργων υδροληψίας από τον Έξω Γυαλό των Φηρών, και σήμερα, 4 χρόνια μετά, τα έργα ολοκληρώνονται και το Ημεροβίγλι θα έχει νερό.

Χωρίς αμφιβολία με χαρά μάθαμε μέσα από βίντεο που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας κύριος Ορφανός ότι τελικά το Ημεροβίγλι κατάφερε να υδροδοτηθεί φέτος, όμως πιάστηκε αδιάβαστος και φάνηκε να μην γνωρίζει «τα του οίκου του». Όλο περηφάνια και με στεντόρεια φωνή είπε πως πρόκειται για τον “τελευταίο οικισμό των Κυκλάδων που δεν είχε ύδρευση”, με τους κατοίκους της Περίσσας, του Περιβόλου και της Βλυχάδας, να πιστεύουν ότι τελικά κατοικούν στα Δωδεκάνησα, αφού οι οικισμοί τους παραμένουν ακόμη και σήμερα χωρίς ύδρευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται δημόσια η έλλειψη υδροδότησης σε αυτή την περιοχή με τη ΔΕΥΑ να έχει επανειλημμένα ερωτηθεί για το που τελικά βρίσκεται το δημοπρατημένο από το 2018 έργο, το οποίο μάλιστα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καταδικάζοντας για ένα ακόμη καλοκαίρι κατοίκους και επιχειρηματίες να εξυπηρετούνται με υδροφόρες. Τι σημαίνει αυτό; Τεράστια όχληση από τις διαρκείς μετακινήσεις των βυτιοφόρων, μεγάλη επιβάρυνση στα οδοστρώματα και στο κυκλοφοριακό. Και βέβαια κακή ποιότητα νερού που προέρχεται από τις γεωτρήσεις, που οδηγεί σε συχνότατες καταστροφές των μηχανημάτων που το χρησιμοποιούν, όπως τα πλυντήρια και τα μηχανήματα για τις πισίνες.

Συγκεκριμένα κι όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το έργο της αφαλάτωσης του Εμπορείου που δημοπρατήθηκε το 2018, είναι συνολικού ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελείται από δύο υποέργα, την κατασκευή των βαρυτικών δικτύων ύδρευσης και των απαραίτητων δεξαμενών, και την αγορά και εγκατάσταση των μηχανημάτων αφαλάτωσης. Το πρώτο υποέργο έχει ολοκληρωθεί, και μάλιστα όπως έχει διευκρινίσει ο κύριος Ορφανός σε μεγαλύτερη έκταση από την αρχικά προβλεπόμενη, ενώ ως προς το δεύτερο, τον Απρίλη του 2022 κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά των μηχανημάτων, με το έργο να βρίσκεται στη φάση των συνδέσεων με το δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε κάτι νεότερο σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει η νέα αφαλάτωση του Εμπορείου, που έπρεπε ήδη να λειτουργεί, με το φετινό καλοκαίρι να θεωρείται από κατοίκους κι επιχειρηματίες ως ένα ακόμη κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται με υδροφόρες.

Σε οτι δε αφορά τις ήδη υδροδοτούμενες περιοχές, παρατηρούμε ότι σε αυτές υπάρχουν προβλήματα επάρκειας νερού αλλά και πίεσης με την οποία αυτό φτάνει στις βρύσες, με κατοίκους κι επιχειρηματίες να αναρωτιούνται και να αγωνιούν για το εάν η ζήτηση θα καλύπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλες τις περιοχές του νησιού από την παραγωγή.

Τέλος, στο εν λόγω βίντεο με το οποίο ανακοινώνεται η υδροδότηση του Ημεροβιγλίου, φαίνονται εικόνες στις οποίες κάποιος πλένει μια αυλή με λάστιχο, όταν την ίδια στιγμή βρίσκονται καταχωρημένες δημοσιεύσεις της ΔΕΥΑΘ σε πολυάριθμα κυκλαδικά μέσα ενημέρωσης, με την καμπάνια του “save water”.

Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού στους οικισμούς της Σαντορίνης αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τις επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των πολυάριθμων επισκεπτών. Η αλόγιστη χρήση των υδατικών πόρων του νησιού είναι γεγονός λόγω των πολυάριθμων πισινών, υδρομασάζ αλλά και των αυξημένων αναγκών. Είναι σίγουρο οτι το νερό αποτελεί πολύτιμο αγαθό και θα πρέπει να το σεβόμαστε και να το εκτιμάμε.