Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση για την απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην αεροδιακομιδή ασθενούς από την Άνδρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, για άλλη μια φορά η ζωή ενός νησιώτη, αυτή τη φορά από την Άνδρο, παίχθηκε κορώνα γράμματα, εξαιτίας της 24ωρης καθυστέρησης της αεροδιακομιδής του. Ο ασθενής από το Κόρθι με σοβαρά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Κ.Υ. Άνδρου και για 24 ώρες ανέμενε τη διακομιδή του, αφού ο γιατρός είχε έγκαιρα ειδοποιήσει για την ανάγκη επείγουσας μεταφοράς του.

Η δικαιολογία του ΕΚΑΒ για την αδυναμία προσέγγισης ελικοπτέρου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι η μία πλευρά, η άλλη όμως πλευρά είναι ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο που ήταν το μόνο που μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες, μπορούσε να απογειωθεί και από άλλες περιοχές, ενδεχομένως είτε από τη Σύρο, είτε από τη Μυτιλήνη, είτε από αλλού.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι ζωές των νησιωτών κυρίως τους χειμερινούς μήνες κυριολεκτικά κρέμονται σε μια κλωστή, ενώ όταν επικρατούν και άσχημες καιρικές συνθήκες, η ελπίδα να σωθούν σοβαρά περιστατικά επειδή δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σωστικά μέσα, καθίσταται λίαν προβληματική.

Φυσικά πέραν των προβληματικών αεροδιακομιδών, τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Κ.Υ. των νησιών μας, καθιστούν ακόμα πιο ανασφαλή τη διαβίωση των νησιωτών μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση και παρά την πανδημία, αρνείται να πάρει γενναία μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση συνεχώς κομπάζει για τους πολυβραβευμένους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων όταν εμφανώς αδιαφορεί για τα προβλήματα της βασικής αξίας της ίδιας της ζωής, εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

¨Ομως, οι 10.000 Ανδριώτες, οι υπόλοιποι Κυκλαδίτες (αλλά οι χιλιάδες επισκέπτες) δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους, αν δεν έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή την καθυστέρηση αποστολής του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ή την ενδεχόμενη αποστολή του από άλλο σημείο της χώρας . Επιπλέον, η επαρκής στελέχωση του κέντρου υγείας Άνδρου θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για έγκαιρη μεταφορά των ασθενών από το νησί σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Όμως, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων, το θέμα της υποστελέχωσης των Κ.Υ των νησιών των Κυκλάδων, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς αντίστοιχες ρυθμίσεις για την στελέχωσή τους

Ο Νίκος Συρμαλένιος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Προτίθεται να προβεί άμεσα σε στελέχωση του Κ.Υ Άνδρου για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές
  2. Προτίθεται να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με την σοβαρή καθυστέρηση αποστολής του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Άνδρο που παραλίγο να κοστίσει μια ανθρώπινη ζωή.

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-01-28 Συρμαλένιος καθυστέρηση στην αεροδιακομιδή ασθενούς από την Άνδρο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *