Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επί τη εορτή της Παναγίας Τριάδος και τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτου κληρωθέντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, συνιερουργούντων αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, Εφημερίων από τη Σύρο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τουρλιανής, και με την παρουσία Εκπροσώπου του ΡΚαθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου, της Βουλευτού Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας κας Αικατ. Μονογυιού , του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Δαδάου, του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρα, Αντιδημάρχων, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Άνω Σύρου, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δήμο, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, της Προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, Εκπροσώπου του Διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, του Λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, των Προϊσταμένων των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Διοικητή της Ναυτικής Ακαδημίας, του Υποδιοικητή της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, του Διοικητού της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, του Προέδρου και Μελών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλου, της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, του Προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Χαρίτου, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών κ. Βαφία, Εκπαιδευτικών, και πλήθους πιστών πιστών από τη Σύρο και τη Μύκονο.
Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα, θεολογικώτατα και παραστατικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι την Πεντηκοστή εορτάζουμε την αποκάλυψη δύο Μυστηρίων:
Πρώτον, του Μυστηρίου της Θεοφανείας της Αγίας Τριάδος, με την εμφάνιση του Πατρός, υπό την μορφήν του πυρός, του Υιού, υπό την μορφή των γλωσσών, και του Αγίου Πνεύματος, υπό την μορφή της βιαίας πνοής.
Δεύτερον, του Μυστηρίου της Εκκλησίας, την Οποία συνέχει η Αγία Τριάδα και η Οποία αποτελεί την ταμειούχο των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, είναι το Σώμα του Χριστού, μέλη του Οποίου είμεθα όλοι οι πιστοί, αγιαζόμεθα και σωζόμεθα εν αυτώ.
Προσέθεσε δε οι διάκονοι των Μυστηρίων Της είναι οι Κληρικοί, οι οποίοι συνεχίζουν ανά τους αιώνες το απολυτρωτικό έργο των Αποστόλων, διάδοχοι των οποίων είναι οι Επίσκοποι, που αποτελούν το σύνδεσμο των κατά τόπους πιστών με την Οικουμενική Εκκλησία και θυσιάζονται υπέρ της Αληθείας, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ιερομάρτυς Δωρόθεος.
«Γι’ αυτό, προσέθεσε, «ήρθαμε από την Μακεδονία για να τιμήσουμε σήμερα την ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , διότι η εορτή ενός Επισκόπου είναι εορτή συμαπάσης της Εκκλησίας»!
Αφού δε υπεγράμμισε τη σημασία των πνευματικών μεταξύ των Επισκόπων πνευματικών δεσμών, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ έτη πολλά και λαμπρά!
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε με λόγους αγάπης τους προσελθόντας Αρχιερείς, τον ακρίτα, όπως είπε Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολογο, με τον οποίο τους συνδέει η μορφή του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης, τους Ιερείς της Σύρου και από τα άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδος, τους Εφημερίους του Ναού, τους Ιεροψάλτες και τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης και την περιφερειακή τηλεόραση TV1 SYROS.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ εδέχθη τις ευχές των παρισταμένων, προς τους οποίους διένειμε, μαζί με το αντίδωρο, γλυκίσματα!

Εγκάρδιες και συγκινητικές ευχές δέχτηκε ο Μητροπολίτης Σύρου στην αίθουσα του θρόνου για την εορτή του