Η πανέμορφη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της ορεινής Νάξο είναι δυστυχώς και εκτεθειμένη στις φυσικές καταστροφές.

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 14 του μηνός, μέρα καύσωνα, στην περιοχή της Κεραμωτής είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει μία περιοχή παρθένα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε κρανίου τόπο.

Ο ηρωισμός των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες προηγούμενες πυρκαγιές στην περιοχή δεν ήταν ικανές να ωθήσουν τους ιθύνοντες να εφαρμόσουν μια αντιπυρική πολιτική με οργανωμένη, στελεχωμένη και εξοπλισμένη πυροσβεστική υπηρεσία με πυκνές συνεχείς περιπολίες στις επίμαχες περιοχές με οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για κάθε περιοχή, όπως εκκένωσης των οικισμών με αντιπυρικές ζώνες με βατούς δρόμους.

Η Νάξος έχει εκτεταμένο φυτικό φορτίο και μάλιστα παραγωγικά δένδρα κυρίως ελιές. Τον ελαιώνα της Τραγαίας πρέπει να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού .

Η κλιματική αλλαγή, η εγκατάλειψη της γεωργικής παραγωγής και η μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για οδυνηρές πυρκαγιές.

Απαιτείται ειδική σύσκεψη του Δήμου και σχετικών φορέων να μελετήσουν το πρόβλημα και να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης Ο κίνδυνος καταστροφής του πράσινου νησιού μας είναι επι θύρας.

 

Γιάννης Βλασερός 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *