Ένα ιστορικό τεκμήριο ανέδειξε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο, το οποίο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, προς απόδειξη του γεγονότος ότι η καθολικότητα της ψήφου και η μέριμνα του ελληνικού κράτους για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού μετρά σχεδόν δύο αιώνες.
Συγκεκριμένα ο κ. Φόρτωμας, κατέθεσε μια επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης έτους 1862, την οποία έχει αναδείξει ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής. Με την ανακοίνωση αυτή, που είχε δημοσιευθεί στους Times του Λονδίνου, στο τεύχος της 18ης Δεκεμβρίου 1862, καλούνταν οι Έλληνες κάτοικοι του Λονδίνου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 19ης Νοεμβρίου (1 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) και ως τόπος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος οριζόταν το Ελληνικό Προξενείο στο Λονδίνο.
Ο βουλευτής τόνισε επίσης στην ομιλία του, τις επανειλημμένες προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας, όσο ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατά το χρονικό διάστημα 2015-2019, να διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό, με την κατάθεση δύο προτάσεων νόμου, οι οποίες φυσικά αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την τότε Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν, όπως επεσήμανε ο κ. Φόρτωμας, και το διαρκές και σταθερό ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τη διευκόλυνση των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, καθώς και το γεγονός ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να φέρει ως πρώτο προς ψήφιση νομοσχέδιο το συγκεκριμένο, δεν είναι απλά συμβολική, αλλά βαθιά ουσιαστική.