Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, καλώντας τους να παρέχουν τη σχετική ενημέρωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως προς τους λόγους για τους οποίους εδώ και 1,5 μήνα απουσιάζει από την πτητική βάση της Σύρου το μοναδικό ελικόπτερο που εκτελούσε αεροδιακομιδές για το Νοσοκομείο της Σύρου.
Ο βουλευτής, σημείωσε στην ερώτησή του ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο, ενώ κατά την διάρκεια της απουσίας του από την πτητική βάση της Σύρου, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτήν της Ελευσίνας. Το γεγονός ωστόσο αυτό, τόνισε ο βουλευτής, δημιουργεί αναπόφευκτες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.
Τέλος ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση στο σύνολο της, έχει αποδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και οι δυσκολίες που εκ της φύσεως τους υπάρχουν σε νησιωτικές περιοχές, καλώντας για τον λόγο αυτό τους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη παρουσία ελικοπτέρου στην πτητική βάση της Σύρου, καθώς και στο εάν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Δένδια και Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Απουσία ελικοπτέρου ΕΚΑΒ από πτητική βάση Σύρου
Τα νησιά των Κυκλάδων αντιμετώπιζαν ανέκαθεν δυσκολίες και προβλήματα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπισή τους, με την υιοθέτηση πολιτικών που αμβλύνουν τα όποια μειονεκτήματα δημιουργούνται, όμως υπάρχουν ακόμα σοβαρές δυσκολίες.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει κοινωνοί ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει όχι μόνο το νησί της Σύρου, αλλά το σύνολο των Κυκλάδων, καθώς το μοναδικό ελικόπτερο που βρισκόταν στην πτητική βάση της Σύρου και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νοσοκομείου Σύρου και το οποίο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο, απουσιάζει από την βάση του εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Τα δε περιστατικά που χρειάστηκαν αεροκομιδή κατά τον χρόνο απουσίας του ελικοπτέρου από την πτητική βάση της Σύρου εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτήν της Ελευσίνας.
Η χρήση ελικοπτέρων από άλλες πτητικές βάσεις δημιουργεί αναπόφευκτες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά. Η Κυβέρνηση στο σύνολο της, έχει αποδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και οι δυσκολίες που εκ της φύσεως τους υπάρχουν σε νησιωτικές περιοχές. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι επιβεβλημένη η μέριμνα για ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί.
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αδιάλειπτη παρουσία ελικοπτέρου στην πτητική βάση της Σύρου ανεξαρτήτως άλλων αναγκών;

2. Υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας;

Σύρος, 18 Οκτωβρίου 2023
Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλιππος Φόρτωμας

 

Την άμεση παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, προκάλεσε η απόφαση αναστολής λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων από 23.10.2023.
Σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής τόνισε ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, δεν μπορούν να λαμβάνονται και να εκτελούνται αιφνιδιαστικά.
Ο βουλευτής σημείωσε ότι με την επικείμενη αναστολή λειτουργίας, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα και επεσήμανε ότι δεν προκύπτει κανένας περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, καθώς το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το Κατάστημα παραχωρείται από τον Δήμο και οι υπάλληλοι του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε άλλο κατάστημα.
Τέλος, ο κ. Φόρτωμας ζήτησε την επαναξιολόγηση της απόφασης της ΕΛΤΑ ΑΕ και κάλεσε τους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν καθώς και εάν κατά την λήψη αποφάσεων αναστολών λειτουργίας, λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά περιοχών όπως η νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας των ΕΛΤΑ Εμπορείου Σαντορίνης
Το έργο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι πολυδιάστατο καθώς αποτελούν στήριγμα σε αυτές τις κοινωνίες όχι μόνο για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχουν αλλά επιπλέον για τις πληρωμές λογαριασμών καθώς και τις εισπράξεις συντάξεων, κυρίως των πιο ηλικιωμένων. Γι’ αυτόν τον λόγο τα ΕΛΤΑ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας και της κατ’ ιδίαν εξυπηρέτησης.
Δυστυχώς, με την υπ’ αρ. 5.1.2/941/104/13.10.2023 απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΤΑ ΑΕ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων από 23.10.2023. Είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το Εμπορείο, δεν μπορούν να λαμβάνονται και να εκτελούνται εν είδει τελεσιγράφου.
Σε περίπτωση μάλιστα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα. Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς τα ΕΛΤΑ στο Εμπορείο αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων του. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το Ταχυδρομικό Κατάστημα παραχωρείται από τον Δήμο και ως εκ τούτου δεν καταβάλλεται μίσθωμα. Εξάλλου, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε άλλο, δεν προκύπτει κανένας περιορισμός των λειτουργικών εξόδων από την αναστολή λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος.
Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας την ευαισθησία της Κυβέρνησης για περιοχές με ιδιαιτερότητες, καθίσταται αναγκαία η επαναξιολόγηση της απόφασης της ΕΛΤΑ ΑΕ και η συνέχιση λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων;

2. Κατά την λήψη αποφάσεων αναστολών λειτουργίας εκ μέρους της ΕΛΤΑ ΑΕ, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών όπως η νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα;

Σύρος, 18 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλιππος Φόρτωμας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *