Το μικρότερο μηχάνημα RVM στον κόσμο έφτασε στο νησί, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κυκλικού συστήματος ανακύκλωσης στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System)
Αντίπαρος, 18 Οκτωβρίου 2023: Ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα έκανε η Αντίπαρος το Σάββατο 14 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αντιπάρου ένωσε τις δυνάμεις του με το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Κάθε Κουτί Μετράει» για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Το έργο ξεκινά με τη δημιουργία ειδικού σταθμού ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν τα κουτάκια τους προς ανακύκλωση και να επιβραβεύονται με δώρα, στηρίζοντας παράλληλα έναν κοινωφελή σκοπό με τη διάθεση των εσόδων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθεί σταδιακά στο νησί ένα βιώσιμο και κυκλικό σύστημα ανακύκλωσης στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System) και να εκπαιδευτούν, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών, όπως τα κουτιά αλουμινίου από μπύρες και αναψυκτικά.
Σε πρώτο στάδιο, έχουν εγκατασταθεί δύο μηχανήματα ανακύκλωσης Pure Smart Crushers όπου θα μπορούν να συλλέγονται και να συμπιέζονται κουτάκια αλουμινίου, κάθε μεγέθους και σχήματος. Πρόκειται για το μικρότερο μηχάνημα τύπου RVM (Reverse Vending Machine) στον κόσμο, με πατενταρισμένη τεχνολογία, που κατασκευάζεται από τη φινλανδική εταιρεία Pure Recycle και αποτελεί, οικονομικά και πρακτικά, μία αποδοτική λύση για μικρές κοινότητες όπως τα νησιά, καθώς προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους αλλά και χωρητικότητας σε όλο το μήκος της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ανακύκλωση και επιβράβευση στον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Μικροί και μεγάλοι Αντιπαριώτες βρεθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης, και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να ανακυκλώσουν πρώτοι τα κουτάκια τους στα νέα μηχανήματα ενώ πήραν ως επιβράβευση χρήσιμα δώρα για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλών, ο Δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων, Προγραμματισμού και Τοπικής Ανάπτυξης Αντιπάρου, Αρτέμης Τριαντάφυλλος, η υπεύθυνη προγράμματος του Κάθε Κουτί Μετράει για την Ελλάδα, Ειρήνη Τοπουζίδου αλλά και ο ιδρυτής και Chief Operating Officer της Pure Recycle Oy, Kari Almen.
«Το Κάθε Κουτί Μετράει είναι μια πολύ όμορφη καμπάνια με ουσιαστικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου σύμφωνα με τις πρακτικές του DRS. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη χωριστή διαλογή και τα έσοδα να διατεθούν για τον ίδιο τον τόπο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αντιπάρου, Αρτέμης Τριαντάφυλλος.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη προγράμματος του «Κάθε Κουτί Μετράει», Ειρήνη Τοπουζίδου σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έγινε το πρώτο βήμα για να ανακυκλώσουμε κάθε κουτί στην Αντίπαρο. Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και φαίνεται πρόθυμη να εκπαιδευτεί σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του αλουμινίου που ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές και τα καινοτόμα μηχανήματα που επιλέξαμε στρατηγικά για την ευελιξία που προσφέρουν, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή, με στόχο να έρθουμε πιο κοντά στο όραμά μας για 100% ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου».
Καταγραφή ποσοτήτων & εκπομπών CO2 που εξοικονομούνται
Κάθε φορά που θα ανακυκλώνουν ένα κουτάκι, οι πολίτες θα ενημερώνονται live για το σύνολο των κουτιών που έχει ανακυκλωθεί στο νησί, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που εξοικονομήθηκαν. Ταυτόχρονα, το σύστημα αναγνωρίζει το barcode, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το υλικό, παρέχοντας πλήρη καταγραφή και αναλυτικά δεδομένα για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται.
Όλα τα κουτιά αλουμινίου που συλλέγονται μέσω του προγράμματος, θα μεταφέρονται απευθείας στην ελληνική βιομηχανία αλουμινίου ΕΛΒΑΛ για να ανακυκλωθούν με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες τεχνολογίες που διασφαλίζουν την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωση αλουμινίου. Μια διαδικασία που εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, περιορισμένα απόβλητα και χαμηλότερες ατμοσφαιρικές εκπομπές ενώ παράλληλα, αυξάνει τη δυναμικότητα χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου ως πρώτη ύλη, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.