Επιστολή έντονης διαμαρτυρίας απέστειλε στο Δήμαρχο Θήρας η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης μέσω του Προέδρου της, κ. Α. Ηλιόπουλου, για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Τουρισμού για το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Σαντορίνη:

 

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε Θήρας,

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την μη πρόσκληση μας στη συνάντηση της Δευτέρας 31/1/22 με τον Υπουργό Κο Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού. Όπως ανακοινώθηκε, ήταν μία εφ’ όλης της ύλης συνάντηση, όπου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Κος Νίκος Νομικός και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Θήρας σε θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κύριος Παναγιώτης Βουλέλης. Απορούμε γιατί η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, που εκπροσωπεί τον ισχυρότερο φορέα του κυριότερου κλάδου του νησιού, δεν προσεκλήθη ειδικά σε συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, προκειμένου να εκφράσει τις γνώμες και τις απόψεις της για τα θέματα που συζητήθηκαν και που όπως έγινε γνωστό αφορούσαν την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον βιώσιμο τουρισμό της Σαντορίνης, έναν εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της χώρας μας, αλλά και την ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού (DMO) και Τοπικού Τουριστικού Παρατηρητηρίου.
Άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, αφορούσαν άμεσα τους ξενοδόχους, καθώς σχετίζονται με τα προβλήματα του λιμένα Αθηνιού στην εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας, την κατασκευή νέου λιμένα στον Μονόλιθο, την κατασκευή 2ου τελεφερίκ, την κατάσταση του οδικού δικτύου και τον κυκλοφοριακό φόρτο, θέματα ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας, ΧΥΤΑ,  λήψη περιβαλλοντικών μέτρων,  διαχείριση των τουριστικών ροών και  αναβάθμιση των υποδομών σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες κ.α.  Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι με άγνωστα κριτήρια, δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η συμμετοχή μας στην συνάντηση αυτή, ώστε να συμβάλλουμε με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας στην προσπάθεια υλοποίησης όλων των παραπάνω αναφερόμενων σημαντικών θεμάτων. Η εκπροσώπηση όμως πρέπει να εναρμονίζεται στα πλαίσια του δημοκρατικού και πολυσυλλεκτικού τρόπου αυτοδιοίκησης που αρμόζει στη χρηστή διαχείριση. Οι θέσεις όλων των φορέων πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν, πριν κατατεθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που εκπροσωπούν τους στόχους και τις αγωνίες όλων των κατοίκων και των επαγγελματιών, που προσφέρουν στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία. Να υπενθυμίσουμε την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής προς τους δημότες και τους εκπροσώπους όλων των φορέων, για τις θέσεις που τυχόν προτείνονται, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις απόψεις τους.
Απορούμε ειλικρινά γιατί δεν θα έπρεπε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης δια του Προέδρου της η και των λοιπών μελών της, να παραστεί σε μια τέτοια συνάντηση, όπου όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν ζητήματα καλύτερης οργάνωσης του νησιού με στόχο την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και την καλύτερη συνολική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ώστε να μην απαξιώνονται οι συλλογικές προσπάθειες μας, για την επίτευξη της υλοποίησης του βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης.
 
Ζητούμε μια απάντηση, ώστε να κατανοήσουμε τους λόγους και τα κριτήρια επιλογής, που στόχο έχουν να αποσκοπούν στην επιτυχία ενός αποτελέσματος, που όλοι εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού, επιθυμούμε και αποβλέπουμε.
 
Με εκτίμηση,
 
Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης,
 
Αντώνης Ηλιόπουλος – Πρόεδρος       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *