Σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη.

Μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, που δέχθηκε ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι, μετά από επεισόδια στην περιοχή του Ρεντη

  • Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας: Ολυμπιακός Β, Παναθηναϊκός Β, ΑΕΚ Β, ΠΑΟΚ Β.
  • Με έκδοση ΚΥΑ, το μέτρο θα επεκτείνεται, κατά περίπτωση, και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες.
  • Χωρίς κόσμο θα διεξαχθεί ο εντός έδρας αγώνας του Ολυμπιακού με την Τόπολα στις 14 Δεκεμβρίου.
  • Θα μπουν κάμερες υψηλών προδιαγραφών στα γήπεδα.
  • Θα χρησιμοποιηθεί σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων και θα γίνεται ταυτοπροσωπία τους.
  • Κυρώσεις κατά ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται από την αθλητική δικαιοσύνη.

Πιθανή και παράταση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων θα αξιολογηθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου και δεν αποκλείεται παράτασή τους, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος επεσήμανε πως καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα παίξει το εάν θα μπουν οι κάμερες στα γήπεδα και θα γίνεται είσοδος των φιλάθλων με το κατάλληλο σύστημα.

«Στόχος είναι η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως αύριο, Τρίτη (12/12), ο υπουργός Προστασίας του πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού «θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη  και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο. Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους».

Μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρξε καμία διαρροή σχετικά με τις αποφάσεις, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε μία ιδέα των όσων έπονταν, μέσω ανάρτησής του στα social media.foot

Διαβεβαίωσε πως όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού ενέχει δύο σαφή μηνύματα. Αφενός, την αποφασιστικότητά του για σύγκρουση, αφετέρου ότι – πέραν των  πρωταγωνιστών σε βίαια επεισόδια με πρόσχημα τον αθλητισμό – οι κυρώσεις της πολιτείας είναι πιθανό να επιβληθούν και κατά ομάδων ή παραγόντων που θεωρούν ότι μπορούν να ζουν σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *