Ανακοίνωση του Υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Χ. Ζεπάτου, για τις Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές, 8  & 15 Οκτώβρη 2023 :

Έχεις μια ευκαιρία να τιμωρήσεις αυτούς που ρημάζουν την ζωή σου.

Έχεις μια ευκαιρία να βαδίσεις στο δρόμο της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο δρόμο της ελπίδας και της  προοπτικής…

Τρία μνημόνια, μια πανδημία και μια κρίση ακρίβειας ( που μας λένε ότι ήρθε σχεδόν από το πουθενά)  βρισκόμαστε πάλι μπροστά  στις εκλογές  για την τοπική διοίκηση ( και όχι «αυτοδιοίκηση», όπως την …καμαρώνουν). 

Τοπική διοίκηση,  γιατί το πλαίσιο λειτουργίας και  η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, αποδέχεται και στηρίζει την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και ρημάζει την καθημερινότητά μας. Ορισμένοι δε, λειτουργούν ως «λαγοί» : π.χ. ο απερχόμενος περιφερειάρχης και οι συν αυτώ, ( οι ίδιοι που παρακολουθούσαν την Ρόδο και καίγεται, καθώς οι λιγοστοί πυροσβέστες στέλνονται  στην …Φραπόρτ  και οι δασικοί υπάλληλοι …..δεν χρειάζονται στο «επιτελικό»  κράτος) πρωτοστάτησαν, μεταξύ άλλων  για το νέο χαράτσωμα των πολιτών στο Νότιο Αιγαίο για τα σκουπίδια  ( με τον «νέο» φορέα διαχείρισης  – ΦΟΔΣΑ ΑΕ, που μέσα στα δυο χρόνια λειτουργίας  σχεδόν τριπλασίασε το κόστος  ταφής) προετοιμάζοντας το έδαφος για τους ιδιώτες όπως και για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με την ίδρυση του λεγόμενου «Αναπτυξιακού» Οργανισμού με τους φτηνούς συμβασιούχους εργαζόμενους και τα καλοπληρωμένα,  στελέχη….

 Στο    μοτίβο αυτό κινούνται  όλοι οι λεγόμενοι «αυτοδιοικητικοί» , σχεδόν όλοι «ανεξάρτητοι» ( γιατί ντρέπονται να πουν ανοιχτά ποια πολιτική υποστηρίζουν – τόσο ανεξάρτητοι  που το βράδυ των εκλογών  πάντα βάφουν την χώρα με «ανεξάρτητα» χρώματα). 

Πληρωμένες καταχωρήσεις ( ποιος και γιατί πληρώνει άραγε), ιλουστρασιόν χαμόγελα  και κούφια λόγια.

Οι νυν και επίδοξοι τοπικοί άρχοντες που πάντοτε βάζουν «μπροστά» το Νότιο Αιγαίο, φέρνουν «νέες εποχές» ενώ έχουν «ανοιχτούς ορίζοντες »………Θέλουν να μας «αναγεννήσουν» με «σχέδιο» και με «αρχές» ενώ  κρύβουν όσο καλύτερα μπορούν, ότι υπηρετούν απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική : Νέοι τοπικοί φόροι  και χαράτσωμα (ανταποδοτικότητα το λένε στην …… καθαρεύουσα) των πολιτών , έργα βιτρίνας, ιδιωτικοποιήσεις , αδιαφορία για τα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες, ενίσχυση με κάθε τρόπο των τοπικών επιχειρηματικών παραγόντων ( που θα φέρουν …την ανάπτυξη). Υποκλίνονται όλοι τους  στους νόμους της «αγοράς»  και  στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτεί όλα τα κοινωνικά αγαθά να γίνουν πανάκριβα εμπορεύματα. 

Η ανάπτυξη που διαλαλούν οι  τοπικοί άρχοντες – μαριονέτες των κομμάτων των κερδών των λίγων, προϋποθέτει φτηνούς εργαζόμενους χωρίς σταθερή δουλειά και δικαιώματα ( αυτά που βαφτίζουν «προνόμια»), χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, υποταγμένους στην αντίληψη ότι  όταν χορτάσουν προνόμια και κέρδη τα μεγάλα αφεντικά,  τότε «θα δώσουν και σε εμάς» περισσότερες και «καλύτερες» δουλειές χωρίς οκτάωρα, ημέρες ανάπαυσης και άλλα ….αναχρονιστικά.

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας…..

«Σούζα» οι …άρχοντες μπροστά στα αφεντικά…… Στην Σύρο, οι εργατοπατέρες  που υποδύονται τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν»  για το αφεντικό, αναδύοντας την γνωστή οσμή του φασίστα… Ουρλιάζουν «σκάστε» σε όσους προβληματίζονται, ενώ νυν και επίδοξοι τοπικοί άρχοντες,  καταπίνουν την, συνήθως λαλίστατη, γλώσσα τους, ως ένδειξη, ίσως,  του πραγματικού αναστήματός τους…  Μαζί τους και οι «Εξ» …..αρχής  άφωνοι, που σταθερά ψαρεύουν στα θολά νερά….

Πρόσφατα  όταν  το ….μεγάλο αφεντικό διέταξε, όλοι τους στοιχήθηκαν . Ακόμα βαράνε προσοχές οι …άρχοντες. 

Ο δε καυγάς των επιχειρηματικών συμφερόντων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στο λιμάνι έγινε σε μια ωραία ( και κυρίως καθαρή) ατμόσφαιρα, όπου αυτοί που ζητάνε την ψήφο,  στοιχήθηκαν τάχιστα πίσω από τα αφεντικά, με …σχέδιο για το καλό μας….. 

 Η ….βαριά βιομηχανία του τουρισμού, στην οποία ορκίζονται όλοι,  εξασφαλίζει φουσκωμένα κέρδη στους μεγάλους  επιχειρηματίες του  κλάδου ( ξενοδόχους ,ακτοπλόους εφοπλιστές, τουριστικούς  πράκτορες και μεγαλέμπορους) από την μια, ενώ προσφέρει απλόχερα  εξαντλητική κακοπληρωμένη και, συχνά ,ανασφάλιστη εργασία, σε αυτούς που πραγματικά παράγουν, από την άλλη.

Έτσι ενώ ζούμε σε ένα τουριστικό παράδεισο, οι παραλίες και οι θάλασσες της χώρας μας  απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις λαϊκές οικογένειες, ενώ οι εργαζόμενοι μόνιμοι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών   όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να ζήσουν στον τόπο τους . 

Όσο και να ψάξει κανείς στα πολύχρωμα παραμύθια των προεκλογικών φυλλαδίων δεν θα βρει ούτε μια αράδα που να αφορά στα προβλήματα επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών των νησιών ( διαρκώς διογκούμενη ακρίβεια  στα είδη πρώτης ανάγκης,  τραγικές ελλείψεις στην υγεία και την παιδεία, ανεπαρκής ή και ανύπαρκτη συγκοινωνία μεταξύ των νησιών και τον Πειραιά (εκτός τουριστικής περιόδου), εφοπλιστική ασυδοσία σε δρομολόγια και πανάκριβα εισιτήρια παρά τις φοροαπαλλαγές  και τις προκλητικά παχυλές επιδοτήσεις ( άγονες γραμμές και μεταφορικό ισοδύναμο),  εποχιακή ανεργία, ανεπαρκείς  και επί πληρωμή   αθλητικούς  χώρους, ανύπαρκτους  δημοτικούς χώρους δημιουργίας και ψυχαγωγίας της νεολαίας κ.α.).

Καταπίνουν την γλώσσα τους όταν τα εισιτήρια για την ίδια απόσταση στη θάλασσα τα πληρώνουμε έως και τρείς (3) φορές πάνω από την ηπειρωτική χώρα…. Άχνα δεν βγάζουν για τις τεράστιες περικοπές (πάνω από 60%) της κρατικής επιχορήγησης  σε Δήμους και Περιφέρειες, ενώ ζητάνε, μέσω των θεσμικών οργάνων της τοπικής διοίκησης, την δυνατότητα να βάζουν επιπρόσθετους «τοπικούς» φόρους….

Ομοφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών «αρχόντων», νυν και επίδοξων ότι για τα λαϊκά προβλήματα «είναι αναρμόδιοι»… Ψηφίζοντάς τους, ψηφίζεις την πολιτική που ρημάζει την ζωή σου…..

Αναμασάνε, νυν και επίδοξοι τοπικοί άρχοντες, τα περί πακτωλού των περίφημων κοινοτικών κονδυλίων και τις …απορροφήσεις ,  όταν ο απολογισμός είναι ότι για κάθε ένα (1) ευρώ που εισέπραξε το ελληνικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση  μέχρι την επιβολή των μνημονίων , ο ελληνικός λαός πλήρωνε πίσω τουλάχιστο πέντε ( 5). Με τά μνημόνια ( δεξιά και «αριστερά») χάθηκε ο λογαριασμός…. Είναι περιττό να ειπωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές τις …εισπράξεις  οδηγήθηκαν ( και οδηγούνται) στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , αλλά ο λογαριασμός «φορτώνεται» στα λαϊκά στρώματα μέσω της πρωτοφανούς ακρίβειας, της φοροληστείας και της πρωτοφανούς, για περίοδο ειρήνης, περικοπής των πραγματικών λαϊκών εισοδημάτων.… 

 Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσει κανείς  την εσωτερική αιμορραγία του λαού μας από την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους   των κοινωνικών αγαθών σε εφαρμογή των οδηγιών της  Ε.Ε. (ηλεκτρικό ρεύμα, επικοινωνίες,  δρόμοι, λιμάνια αεροδρόμια, δημόσια υγεία  και ασφάλιση, παιδεία κ.α.),  αναγκάζοντας τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν διπλά και τριπλά υπηρεσίες και  υποδομές που στήθηκαν και κατασκευάστηκαν με τα δικά τους  χρήματα, μέσω της φοροληστείας των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Στα φυλλάδια   των νυν και επίδοξων τοπικών αρχόντων υποψηφίων, δεν θα βρει κανείς ούτε λέξη  για τους τεράστιους κινδύνους από τη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή μας λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ο τυχοδιωκτισμός της σημερινής κυβέρνησης  και των υπόλοιπων καθεστωτικών κομμάτων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η όλο κι πιο βαθιά  εμπλοκή, στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, η μετατροπή του Αιγαίου σε Νατοϊκή βάση,   «μυρίζει» κέρδη για την οικονομική ολιγαρχία που κυβερνά την χώρα. Γι αυτό  επιβάλλουν  την άγνοια – αφασία του λαού μας, ώστε να παραμείνει αόρατη η αλήθεια :  αν δεν δράσουμε  αποφασιστικά  η δυστυχία και η απίστευτη απαξία της ανθρώπινης ζωής  που επικρατούν  στην γειτονιά μας, γύρω από τα κοιτάσματα και τους ενεργειακούς δρόμους, αργά ή γρήγορα θα  χτυπήσει και την δική μας πόρτα.

Κάθε ψήφος στις παρατάξεις των κομμάτων του καθεστώτος, «φουσκώνει» τα πανιά της μαύρης πολιτικής τους….

Απέναντι στο άθλιο αυτό σκηνικό, στέκεται μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στεκόμαστε όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα αναλώσαμε  τις, όποιες, δυνάμεις μας  για να αντισταθούμε στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Μας είδες που σταθήκαμε δίπλα και μπροστά σε όλους τους αγώνες  για να καλυτερέψουν οι συνθήκες της ζωής μας .Όλοι όσοι δεν κατάπιαμε αμάσητα τα παραμύθια  του πολύχρωμου θιάσου των κομμάτων του καθεστώτος , αλλά και όσοι ξεπεράσαμε τις αυταπάτες  ότι υπάρχει πολιτική που υπηρετεί και τον λαό και τους μαυραγορίτες του πλούτου.

Στεκόμαστε όλοι εμείς που θεωρούμε ότι  ο τόπος μας δεν μπορεί να είναι όμορφος χωρίς ανθρωπιά. Όλοι εμείς που έχουμε αναλάβει την «αρμοδιότητα» του αγώνα ώστε ο τόπος μας    να μην έχει  ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση, ξεχασμένες γειτονιές και χωριά.

Όλοι εμείς  που αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε ψήφος στα κόμματα και τις παρατάξεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σημαίνει επιβράβευση  της πολιτικής που μας έφερε εδώ. Σημαίνει αβάντα για ακόμη περισσότερα. 

Όλοι εμείς που «όταν μιλάμε για τον τόπο, για το νησί μας, μιλάμε για τους ανθρώπους του, αυτούς που το χτίζουν. Βλέπουμε τις ανάγκες τους στη ζωή, στην κατοικία, στην εργασία, στην κοινωνία.»

Όλοι εμείς που πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο λαός μας , όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, με μια προϋπόθεση : να σταθούμε ορθοί και να πιστέψουμε στην δύναμή μας, την δύναμη του συλλογικού, αγώνα για το παρόν και το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. 

Όλοι εμείς που πιστέψαμε τον ποιητή : «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.»

 

                                                                            Χάρης Ζεπάτος                                              Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 

                                                                        Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Σύρου

Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου  & Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων  στις Αποκ. Διοικήσεις Ελλάδας

Μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων Δ.Α.Σ. Αττικής

                                                                  Υποψήφιος  Περιφερειακός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *