Κατακόρυφη εμφανίζεται η αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων επισκεπτών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, οι αναζητήσεις για διαμονή φέτος το καλοκαίρι (από Έλληνες) έχουν καταγράψει αύξηση που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, μια ακόμη αξιοσημείωτη τάση είναι η επιθυμία σημαντικού ποσοστού των Ελλήνων να περάσουν αρκετές ημέρες στο κατάλυμα που θα μισθώσουν, πιθανώς συνδυάζοντας όχι μόνον τις διακοπές τους, αλλά και την εργασία τους.

Πρόκειται για τάση που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, ιδίως σε κοντινούς προς την Αττική προορισμούς ή ακόμη κι εντός του λεκανοπεδίου, π.χ. σε παραλιακούς προορισμούς κατά μήκος της ακτογραμμής, όπως π.χ. η Βάρκιζα, η Ανάβυσσος, το Σούνιο, το Λαγονήσι, το Πόρτο Ράφτη και η Σαρωνίδα. Σύμφωνα με την Airbnb, πάνω από μία στις επτά κρατήσεις που γίνονται από Έλληνες, δηλαδή σχεδόν το 15%, αφορά διάρκεια διαμονής τουλάχιστον 28 ημερών.

«Είναι μια συναρπαστική στιγμή για να δούμε πώς ταξιδεύουν οι Ελληνες: οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ γιατί αποζητούν τη σύνδεση. Έπειτα από χρόνια απομόνωσης, οι άνθρωποι επιδιώκουν να συνδεθούν ξανά. Οχι μόνο παρατηρούμε σημαντική αύξηση στους ‘Ελληνες ταξιδιώτες που αναζητούν στην Airbnb τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά βλέπουμε επίσης μια εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες επισκέπτες ταξιδεύουν –μένουν περισσότερο, αναζητούν οικονομικά προσιτές επιλογές και εξερευνούν νέους προορισμούς», δήλωσε ο Τζιάκομο Τροβάτο, επικεφαλής της Airbnb στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι 10 πιο φθηνοί προορισμοί στην Ελλάδα, που να προσφέρουν δηλαδή καταλύματα με τιμές χαμηλότερες των 100 δολαρίων/διανυκτέρευση (90 ευρώ) είναι οι εξής: Καλλιθέα Αττικής, Χίος, Παγγαίο (Β. Μακεδονία και Θράκη), Δήμος Νεάπολης-Συκεών (Κεντρική Μακεδονία), Ερμούπολη (Σύρος), Ικαρία, Κως, Λευκάδα, Θεσσαλονίκη και Θερμαϊκός.

Όσον αφορά τη λίστα με τα 10 πιο επιθυμητά καταλύματα (από Έλληνες) στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν ακίνητα σε νησιωτικούς προορισμούς, αρχής γενομένης με υπόσκαφο σπίτι στη Σαντορίνη, μια βίλα με πισίνα στον Αποκόρωνα των Χανίων, μια βίλα στο Κάθισμα της Λευκάδας, μια βίλα στην Κεφαλονιά, ένας… περιστερώνας στην Τήνο, μια σουίτα με πισίνα στη Μήλο, βίλες στο Μαλεβίζι των Χανίων και τη Σαντορίνη, αλλά και κατοικίες σε Μύκονο και Λέρο.

 

 

 

 

 

Πηγή kathimerini.gr