Την ανακήρυξη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε Επίτιμη Δημότη Σύρου – Ερμούπολης, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-08-2022.

Στη συνεδρίαση, της οποίας η συζήτηση κρίθηκε κατεπείγουσα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και στα υπόλοιπα Όργανα Διοίκησης του Δήμου, παρευρίσκονταν οι 26 εκ των 27 δημοτικών συμβούλων ενώ ήταν παρών και ο Δήμαρχος Νικόλαος Λειβαδάρας.

Στο έγγραφο με το οποίο ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης εισηγείται την ανακήρυξη της κας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη, αναφέρονται τα εξής:

“Κατόπιν της αποδοχής της Αυτής Εξοχότητας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην πρόσκλησή μας να επισκεφθεί το νησί της Σύρου, στο πλαίσιο επίσημων εκδηλώσεων του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου μας, προτείνουμε την ανακήρυξή της σε ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ του ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ κατά την επίσημη υποδοχή της την 22η Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης , ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος προς την πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και ως αναγνώριση του υψηλού της φρονήματος και της πολυσχιδούς προσφοράς της στη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό της χώρας μας. Στο πρόσωπό της εκφράζεται το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού έθνους καθώς και ο βαθύτατος σεβασμός προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, όπως η ισονομία και η ισότητα, αρχές τις οποίες προασπίστηκε με σθένος , συνέπεια και ευθυκρισία, μέσω του θεσμικού της ρόλου στο Δικαστικό Σώμα, το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών, και συνεχίζει να προασπίζεται από το κορυφαίο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απόφοιτη του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγήτρια το 1982 και προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988), σε Σύμβουλο (2000), σε Αντιπρόεδρο (2015) και σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου (2018). Υπηρέτησε ως Πάρεδρος και ως Αντιπρόεδρος στο Γ’ Τμήμα και ως Σύμβουλος στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες και της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Δίδαξε για χρόνια στη Σχολή Δικαστών θέματα δικαίου του περιβάλλοντος. Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Μαρτίου. Τον Ιούνιο του 2021 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συγγράψει σειρά άρθρων με θέματα, κυρίως, περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, ισότητας των φύλων, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης του κράτους δικαίου.

Μετά ταύτα, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο όπως εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, να επιδώσει στην Αυτής Εξοχότητα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη σχετική απόφαση ανακήρυξής της σε Επίτιμη Δημότη Σύρου – Ερμούπολης, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης”

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα της επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου στη Σύρο συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία της στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ Αnimasyros 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *