Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί μετέβει στη Σύρο, προκειμένου να επισκεφθεί τα ναυπηγία του νησιού και να συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, κ. Πέτρος Στεφάνου, οι βουλευτές Κυκλάδων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων,  των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Αμέσως μετά επισκέφτηκε το Δημοτικό σχολείο Βάρης-Μάννα όπου τον υποδέχτηκαν θερμά οι δάσκαλοι και οι μικροί μαθητές. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε  ότι “Τα εργαστήρια δεξιοτήτων είναι η σημαντικότερη παρέμβαση που κάναμε στο σχολείο, και δίνουμε δυνατότητα για αυτονομία στους δασκάλους, στο σχολείο”

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύρος

 

Eπίσκεψή στα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards

Η Σύρος «συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ και παραπάνω από 500 καλές θέσεις εργασίας με τεχνίτες, προκομμένους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύετε σε ένα κλάδο ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την πατρίδα μας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους τοπικούς φορείς είπε πως «Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στη Σύρο, όταν ακόμα το ζήτημα των Ναυπηγείων παρέπαιε, την ανησυχία στα μάτια των εκπροσώπων των εργαζομένων. Τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας και το επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο υπήρχε για το Νεώριο, είχα δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια έτσι ώστε το Ναυπηγείο της Σύρου να λειτουργήσει και πάλι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα κάθε φορά που μιλώ με Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ στην Σύρο. Για την παραγωγικότητά σας, για την ταχύτητα, για την ποιότητα της δουλειάς σας. Κι αυτό είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για την εθνική οικονομία. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην έχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία», υπογράμμισε και τόνισε πως «Κόψαμε γόρδιους δεσμούς, προβλήματα τα οποία έρχονταν από το παρελθόν. Τα λύσαμε και σήμερα αυτό το οποίο βλέπω, είναι ένα ναυπηγείο γεμάτο πλοία να περιμένουν και πολλούς εργαζόμενους. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λύνονται», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έτσι οραματιζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Πάνω από όλα όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για καλές δουλειές. Και πόσω μάλλον σε ένα νησί σαν την Σύρο, με μία τόσο βαριά ιστορία των ναυπηγείων ταυτισμένη με την ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στην κατάρτιση και τη νέα τεχνολογία.

«Σας εύχομαι ολόψυχα, από καρδιάς, καλή δύναμη, προσοχή πάντα στη δουλειά σας. Εύχομαι στη διοίκηση να εξακολουθεί να επενδύει στο ναυπηγείο, να κάνουμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις έτσι ώστε η δουλειά αυτή, η βαριά δουλειά, να γίνεται όσο πιο φιλική προς το περιβάλλον και ξέρω ότι έχουν γίνει δουλειές σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα στηρίξουμε σε όλες τις κατευθύνσεις, να βάλουμε νέα τεχνολογία στο ναυπηγείο, να επενδύσουμε στην κατάρτιση, κάτι το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε σήμερα, να μπαίνουν νέοι τεχνίτες, η επόμενη γενιά, να καταλαβαίνει ότι η δουλειά αυτή είναι μία δουλειά που αξίζει τον κόπο να την ακολουθεί κανείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θα είμαστε κοντά σε αυτή την επένδυση, όπως είμαστε κοντά σε κάθε παραγωγική επένδυση στη χώρα η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Να είστε καλά, καλή δύναμη και συγχαρητήρια και πάλι σε όλες και σε όλους», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

Αναβίωση ενός ισχυρού κλάδου

Τα Ναυπηγεία Σύρου, αποτελούν απόδειξη της ανάκαμψης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και της τόνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί υπογράφονται σήμερα έξι συμφωνίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση – κατάρτιση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνεται πρωτοβουλία για την κυβερνητική στήριξη της εκπαίδευσης νέων εργαζομένων για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργου Βούτσινου, και την ONEX Neorion Shipyards.

«Υπάρχει ένα πλήρως μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση», είπε ο κ. Βούτσινος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της εταιρείας. «Στόχος είναι να βρούμε τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, κι ένας από τους σπουδαιότερους μοχλούς αναπτυξης είναι το εξειδικευμένο προσωπικό», προσέθεσε. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχουν επιλεγεί οι ειδικοτητες, όπως ελασματουργοί, σωληνουργοί και οξυγονοκολλητές, οι οποίες παρέχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αμοιβές. Προσέθεσε ότι στόχος είναι να ιδρυθεί στη Συρο η πρώτη σχολή κατάρτισης επιπέδου 3, σε συνεργασία με το Ναυπηγείο.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν προβλέπουν επίσης εταιρική συμφωνία της ONEX Shipyards & Technologies με την Interamerican για την κάλυψη περιστατικών αερομεταφοράς σε νοσοκομεία της Αθήνας, συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ερευνητικές δραστηριότητες, και συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν σε σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Επισφραγίστηκε ακόμα σύμπραξη των εταιρειών Ocean Energy, ΕΤΒ Energy Technologies and Biofuels και ONEX για την ανάπτυξη «Πρωτοτύπου ασφαλούς κυματικής ενέργειας» (Wave Energy Pilot Program, WEPP), η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές οι οποίες σήμερα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα.

Υπογράφηκε, τέλος, σύμφωνο ΕΛΚΕΘΕ – ONEX για μελέτη της κατάστασης του βυθού του Λιμανιού Ερμούπολης, ώστε να αποτυπωθούν οι συνέπειες των διάφορων χρήσεων σε βάθος δεκαετιών και να δρομολογηθούν οι όποιες ενέργειες αποκατάστασης κριθούν αναγκαίες.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies Πάνος Ξενοκώστας, ο Αντιπρόεδρος και CFO του Ομίλου Ιωάννης Σταματόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΝΕΧ Neorion Shipyards Βασίλης Σαββίδης, ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας Ιωάννης Πασχαλίδης και ο Διευθυντής Παραγωγής της, Απόστολος Καλογεράκης.

 

mitsotakis

 

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας» της Ερμούπολης. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε μέρος της πρωινής προπόνησης του Φοίνικα Σύρου ONEX, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ONEX, κ. Πάνου Ξενοκώστα και του προέδρου του ΤΑΑ, κ. Χρήστου Καφτηράνη. Έπειτα συνομίλησε με τον προπονητή του Φοίνικα Σύρου ONEX, κ. Γιόσκο Μιλενκόσκι, τους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο. Ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της ομάδας και ευχήθηκε τα καλύτερα στην επίτευξη των στόχων της. Ως αναμνηστικό δώρο, η διοίκηση της ομάδας έδωσε στον κ. Μητσοτάκη μία φανέλα με το όνομά του και τον αριθμό «10».

Τέλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαου Λειβαδάρα στην οποία συμμετείχαν και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, οι βουλευτές Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων Μάρκος Δαδάος και η τέως Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κα Βίκυ Λοίζου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της τροποποίησης της Πολεοδόμησης του Στρατοπέδου «ΛΟΧΑΓΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», ως προς τις χρήσεις γης, ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση τμήματός του στο Δήμο. Ο  Δήμαρχος εξέφρασε την δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Πανεπιστημίου στον συγκεκριμένο χώρο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει τα νοικοκυριά, αλλά και την λειτουργία των Δήμων, εστίασε κατά κύριο λόγο στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΥΑ-Σύρου, όπου η επιπρόσθετη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι δυσβάσταχτη για την επιχείρηση και αιτήθηκε την χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές το αυξημένο κόστος παραγωγής νερού.

Αναφέρθηκε εκτενώς στη χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεως οικοδομικών αδειών από το Υπουργείο Πολιτισμού και συζητήθηκαν τρόποι επίσπευσης των διαδικασιών αυτών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα έγκρισης του Πολεοδομικού της Ερμούπολης και των Προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στην Δράση Ηλεκτροκίνηση στους Δήμους και στην μελέτη για την Ενεργειακή αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης του έργου Αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου και Επανίδρυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και στο θέμα των Ακτοπλοϊκών και Αεροπορικών μεταφορών, στην πορεία του Τουρισμού στο νησί, στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και στην ανάγκη προσλήψεων σε Δομές Υγείας και Παιδείας.

Τέλος, κατατέθηκε υπόμνημα με τα ανωτέρω θέματα.

Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα αντίγραφο Κυκλαδικού ειδωλίου γυναικείας μορφής, Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου. 

Η επίσημη συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *