Η Ένωση Γονέων Σύρου – Ερμούπολης με ανακοίνωσηή της εκφράζει το προβληματισμό της για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά πρόσθετα μετρα και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών.

Ακολουθεί το πλήρες κειμεν5της ανακοινωσης:

Η Ένωση Γονέων Σύρου- Ερμούπολης εκφράζει  έντονο προβληματισμό  για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόσθετο μέτρο προστασίας  της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Ο προβληματισμός μας καθίσταται εντονότερος από το γεγονός ότι η Πολιτεία φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών μας  με τις προβληματικές υποδομές υγείας  ούτε και την κινητικότητα των γιορτών. Δυστυχώς, τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν για τις γιορτές,   παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των διακοπών λόγω Χριστουγέννων.

Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία  αδυνατεί να αφουγκραστεί τις αγωνίες  γονιών και μαθητών και επιμένει στην γνωστή επιλογή  του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοικτά παράθυρα. Ούτε κουβέντα για αραίωση των παιδιών στα τμήματα με ταυτόχρονη πρόσληψη εκπαιδευτικών, για πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας.

Όσο αφορά στην πρόληψη, μεταφέρεται  στους  γονείς  η  ευθύνη διενέργειας self, rapid και μοριακών τεστ με τα μεν πρώτα  να βρίσκονται σε έλλειψη  ( !) ενώ  το κόστος για τα 2 τελευταία βαρύνει το οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επιμένει, κατά τρόπο ακατανόητο δυστυχώς, η Πολιτεία στην απαράδεκτη διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρά το ότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερμετάδοσης του ιού, αλλά και παρά το ότι πρακτικά οδηγεί στην μη λειτουργία του σχολείου, ενώ για 3η συνεχή χρονιά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας.

Απαιτούμε:

  • Σχολεία ανοικτά αλλά ασφαλή!
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών κατάλληλων προδιαγραφών.
  • Θεσμική – μόνιμη  σύνδεση των σχολείων με την Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία. Κάλυψη όλων των αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό για τα σχολεία.
  • Δημιουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών και έκτακτες προσλήψεις των απαραίτητων εκπαιδευτικών  με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως το ωράριο των σχολείων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

 

Μηλιού Φραγκίσκα

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Ζεπάτος Χάρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *