“Πώς να πάνε, όταν το νοίκι και η διατροφή τους ξεπερνά τον μισθό”, αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μεγάλα κενά στη στελέχωση με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη θερινή περίοδο, καθώς ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάζεται.

“Δεν δικαιολογείται η γύμνια, κινδυνεύουν ζωές ασθενών”, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα: “Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κεντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα;“, αναρωτιέται, για να συμπληρώσει:

Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 800 ευρώ και τον τόπο κατοικίας τους αλλού“; Όπως εξηγεί, ντόπιοι νοσηλευτές δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί.

Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του νοσοκομείου Ρόδου, όπου υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου:

“Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο“, σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και ότι, αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά.

Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά“, υπογραμμίζει.

Ο κ. Γιαννάκος εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των τεράστιων κενών και να θεσμοθετήσει κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσει προσωπικό.

Λήμνος

Το νοσοκομείο διαθέτει έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος δεν εργάζεται, καθώς έχει δικαιολογημένη άδεια.

Έπειτα από πρόσφατο τροχαίο ατύχημα, χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας 26χρονος και κλήθηκε στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη πράξη παθολόγος με μπλοκάκι! Το ίδιο συνέβη και με ασθενή ο οποίος είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Υπηρετεί ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται οι αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις.

Υποστελέχωση υπάρχει και στον παθολογικό τομέα, στον οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας ωτορινολαρυγγολόγος.

Σαντορίνη

Το νοσοκομείο, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, εμφανίζει τεράστια κενά. Δεν έχει παθολόγο και πνευμονολόγο και έχει μόνον έναν γενικό γιατρό.

Δεν έχει αναισθησιολόγο (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση) και μικροβιολόγο, ενώ έχει μόνο έναν παιδίατρο.

Σύρος

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, αλλά αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα και ελλείψεις.

Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), επειδή οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς.

Έχει έναν παθολογοανατόμο, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα. Δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο.

Νάξος

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει γυναικολόγο, ενώ απασχολεί μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο.

Δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες.

Κως

Δεν έχει παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.

Τήνος

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο, παρά μόνο έναν γενικό ιατρό.

Υπηρετούν ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος.

 

 

 

 

Πηγή: iatronet.gr